Steven Spielberg a jeho partneri Greffen a Katzenberg predali svoju spoločnosť DreamWorks SKG, ktorú spolu založili v roku 1995. Za sympatickú sumu 1,6 miliardy dollárov sa upísali štúdiu Paramount Pictures a stali sa tak súčasťou mediálneho gigantu Viacom.

Celkovo ide o veľa. Jedná sa o práva k 59 doposiaľ odprodukovaným filmov (napríklad úspešné filmy ako Gladiátor alebo Americká krása), výnosy z pripravovaných filmov (vrátane Spielbergovho Mníchova) a o licencie k televíznym seriálom (napr.: Všetci starostovi muži). Veľkou zlatou baňou je aj divízia DreamWorks Animation, ktorá stvorila obidvoch Shrekov či Madagaskar. Paramount však bude musieť predať práva na niektoré staršie tituly DreamWorksu, aby zaplátal dieru v ropočte.

DreamWorks si už dlho hľadal silného partnera. Spielberg dúfal, že sa dohodne s Universal Studios, ale trio nenašlo so zástupcami štúdia spoločnú reč. DreamWorks bude do edičného plánu Paramountu prispievať 4-6 filmami ročne, ale v roku 2006 by sa malo do kín dostať až neuveriteľných 14-16 titulov! Ako prvý z animovaných filmov sa pod novým vedením objaví Over the Hedge.

Uvidíme ako tento jeden z najdôležitejších biznisov tohto roka ovplyvní výslednú kvalitu a spokojnosť diváka.