Režisér Ivan Ostrochovský doteraz nakrúcal dokumenty. Zaujal najmä filmom Ilja (2009) o významnom slovenskom hudobnom skladateľovi Iljovi Zelenkovi. Naposledy mal v kinách celovečerný dokument Zamatoví teroristi, ktorý nakrútil spolu s Petrom Kerekešom a Pavlom Pekarčíkom. 8. februára bude mať na Berlinale premiéru jeho prvý hraný film Koza.

Snímka sa predstaví v rámci sekcie Fórum, ktorá sa snaží prinášať najzaujímavejšie autorské diela. Už zaradenie do oficiálneho programu 65. ročníka Berlínskeho medzinárodného filmového festivalu je pre slovenskú kinematografiu úspech (doteraz sa to podarilo len trom filmom). Navyše je snímka nominovaná na významnú cenu pre najlepší hraný debut. Nominácie zo všetkých festivalových sekcií vyberá sám riaditeľ festivalu Dieter Kosslick.

Ivan Ostrochovský napísal spolu s Marekom Leščákom (Záhrada, Cigán) aj scenár. Pri Koze využili mnohé dokumentárne postupy. Hrdinovia príbehu sú stvárnení nehercami a ich skutočné a filmové životy sa prelínajú. Koza je prezívka boxera Petra Baláža, ktorý sa v roku 1996 zúčastnil Olympiády v Altante. Jeho trénerom vo filme je ďalší boxer, tentoraz medialista z Moskovskej Olympiády 1980, Ján Franek, ktorý skončil na ulici ako bezdomovec.

Film je aj akousi roadmovie. Koza sa potom, čo jeho priateľka Miša zistí, že je tehotná, rozhodne vydať na turné, aby zarobil peniaze na potrat dúfajúc, že sa mu Mišu podarí predsvedčiť a založia si rodinu. Na tomto turné však nejde o víťazstvá, ale o to koľko rán dokáže boxer zniesť.

Dráma Koza sa v našich kinách objaví počas jesene tohto roka.