Sense8 © Netflix

Fanúšikovia seriálu Sense8, ktorý ponúkala streamovacia služba Netflix, majú dôvod na radosť. Hoci sa nedočkajú ďalšej plnohodnotnej série, príbeh seriálu sa uzavrie v špeciálnom dvojhodinovom finále. Pozitívnu novinku priniesla vo štvrtok 29. júna na sociálnych sieťach Lana Wachovská, ktorá je spoluautorkou seriálu spolu so sestrou Lilly a Michaelom J. Straczynskym.

Sense8 je americký sci-fi seriál, ktorý sa venuje skupine ôsmych ľudí, ktorí sú navzájom psychicky prepojení. Kým v prvej sérii sa najmä snažia sa toto spojenie pochopiť, v druhej sa už viac venujú boju s nadnárodnou organizáciou, ktorá sa snaží kontrolovať výskyt jedincov, akými sú oni sami. Seriál sa okrem evolúcie človeka venuje ľudským právam, LGBTI problematike a postaveniu žien v rôznych kultúrach. V spojení s medzinárodným hereckým obsadením si Sense8 získal rozmanitú divácku základňu.

Len pár dní po premiére druhej série, ktorej sa darilo nielen u divákov, ale aj u kritiky, však Netflix oznámil, že seriál ruší pre nízku sledovanosť a vysoké náklady spojené s jeho produkciou. Sense8 sa totiž nakrúcal na viacerých lokáciách po celom svete. Ich výpočet je naozaj vyčerpávajúci: Berlín, Chicago, Londýn, Mexico City, Bombaj, Nairobi, Soul, Amsterdam a mnoho ďalších. Dovedna šlo o šestnásť svetových metropol a jedenásť krajín. Niet divu, že sa produkčné náklady na jeden diel seriálu vyšplhali až na neuveriteľných 9 miliónov dolárov.

Krátko po oznámení o zrušení čelil Netflix pomerne vášnivej fanúšikovskej kampani za obnovenie seriálu. Ani tá však Netflix nepresvedčila a 9. júna sa na oficiálnej Facebook-ovej stránke seriálu prihovorili fanúšikom, ktorých, takpovediac, pripravili o ich nádeje. Ani po úprimnej snahe nenašli riešenie, ktoré by im umožnilo pokračovať v nakrúcaní seriálu.

Správa o tom, že sa pracuje na dvojhodinovom finále teda prišla až necelý mesiac od zrušenia Sense8. Žiadne bližšie informácie o produkcii, obsadení a dátume premiéry nie sú známe, no vzhľadom na typicky náročnú produkciu si môžeme ešte celkom počkať.

Za všetko stačí spomenúť, že druhá séria mala svoju premiéru až dva roky po prvej, vďaka čomu vypršali aj zmluvy s predstaviteľmi titulnej osmičky postáv. To samo o sebe spôsobovalo nemalé problémy pri úvahách nad prípadnou treťou sériou.

Našťastie, ako píše Lana Wachovská, Netflix „zbožňuje seriál rovnako, ako my“ a tak nakoniec našli riešenie, ktorým uzavrú dej Sense8.