George_A_Romero Prácu legendárneho hororového režiséra Georgea A. Romera sme mali možnosť vidieť naposledy vo filme Krajina mŕtvych (Land of the Dead) začiatkom tohto roka. Dokázal nám, že aj po rokoch (a v pokročilom veku) je ešte stále schopný natočiť kvalitný zombie horor v štýle 80. rokov s desivou atmosférou postapokalyptického sveta a s krvavo-akčnými scénami na vysokej úrovni.

Myslím si, že aj tí, ktorí Romerovu rannú tvorbu (napr. Noc oživlých mŕtvol, Martin) príliš nepoznajú už len netrpezlivo očakávali, čím ich tento režisér po výbornej Krajine mŕtvych opäť poteší a milo prekvapí. Vyzerá to tak, že sa konečne dočkali.

Romero sa dohodol s Ashok Amritraj´s Hyde Park Entertainment a s Kadokawa Pictures, že pre nich napíše a aj zrežíruje naturalistický thriller Solitary Isle. Snímok bude natočený podľa krátkeho príbehu Kojiho Suzukiho, autora knižných predlôh k filmom Kruh (2002) a Temná voda (2005), takže opäť niečo pre silné nervy. O čo konkrétne pôjde?

Tím výskumníkov podnikne expedíciu na pustý ostrov. Akonáhle naň však bádatelia vstúpia, začína sa vplyvom neznámej sily tento krásny ostrov meniť na smrtiaci… Zaujímavý námet, s ktorým si Romero určite hravo poradí a my sa tak môžeme tešiť na ďalší napínavý a určite aj kvalitný hororový thriller. Zdá sa, že film by mohol byť hotový v roku 2008.

Okrem toho bude George A. Romero režírovať aj horor From a Buick 8, podkladom ktorého bude pre zmenu kniha legendárneho spisovateľa Stephena Kinga. Dočkáme sa ho možno už na budúci rok. Príbeh sa bude točiť okolo neznámeho auta Buick 8, ktoré ukrýva jedno temné rodinné tajomstvo.

Romero má s Kingovými novelami už nejaké skúsenosti. V roku 1982 natočil podľa jeho scenára (, ktorý vznikol na základe krátkych Kingových poviedok) hororovú fantasy komédiu Creepshow a v jednom z príbehov si dokonca zahral aj samotný Stephen King. O 11 rokov neskôr (r. 1993) vznikol film Temná polovica (The Dark Half), opäť v réžii Georgea A. Romera a podľa vynikajúceho Kingovho románu, ktorý u nás vyšiel pod názvom Tretie oko. Snímok nedosiahol kvality knihy, možno aj preto, že scenár si tentokrát napísal Romero sám…

Mimochodom, „otec zombíkov“ sa okrem týchto projektov údajne chystá aj na ďalšie pokračovanie série príbehov o živých mŕtvych, ktoré by malo niesť názov George A. Romero’s Diary of the Dead. Domievam sa, že práve táto informácia všetkých najviac zaujíma, nakoľko si meno Romero spájajú výhradne s krvilačnými zombie.