Wesley_Wales_AndersonVeľa ľudí ho obdivuje, zhruba také isté množstvo zatracuje, ťukajúc si pri tom na čelo. Mnohí jeho filmy vynášajú do neba ako najgeniálnejšie kúsky súčasnej kinematografie, iní zasa nechápavo krútia hlavou pýtajúc sa sami seba „Čo tým chcel autor povedať?“. Wesley Wales Anderson, známejší pod familiárnym „Wes“. Kto však nevidel „The Royal Tenenbaums“, „Rushmore“ alebo „Life Aquatic With Steve Zissou“ nikdy nepochopí zmysel mojich predošlých slov.

Veľa ľudí ho zbožňuje, uznávajú ho ako majstra hororu, stvoriteľa žánru „detský horor“ (iste jeho knihy v detstve veľa čítal aj Tim Burton) a jeho knihy pútajú už dlhšiu dobu čitateľov aj filmárov na celom celučičkom svete. Majster slova a pera, excelentný poviedkár a vynikajúci rozprávač Roald Dahl. A ak mám použiť osvedčenú formulku zo starých vtipov: „Čo vznikne, ak skrížime . . .?“ a aplikujem to na spomínané dve osobnosti, výsledok môže byť veru zaujímavý.

Zatiaľ poslednou adaptáciou Dahlovej knihy bol Burtonov „Charlie and the Chocolate Factory“, ale Dahlove diela sú vďačnou predlohou už dávno. Z najznámejších spomeňme „Matildu“ v réžii Dannyho DeVitta z roku 1996. Tentokrát si mladík Wes Anderson zvolil za predlohu svojho novochystaného filmu Dahlovu knihu „Fantastic Mr. Fox“. Kniha prvýkrát vyšla v roku 1970. Zatiaľ jediným pokusom o jej adaptáciu bola opera Tobiasa Pickera s libretom Donalda Sturrocka.

Na filmovom plátne bude mať teda lišiak menom Mr. Fox svoj debut pod režijným vedením Andersona, ktorý spolu s nezávislým režisérom a scenáristom Noahom Baumbachom už napísal scenár a film sa posunul do fáze pre-produkcie.

Film to bude animovaný, takže by sa mohlo zdať, že pôjde o žáner snažiaci sa zapôsobiť na najmenšieho diváka. Ale ako tak poznám Dahla . . . a hlavne Andersona . . . nuž, nie všetko animované je určené pre deti (viď Simpsonovci alebo South Park). Ale ktovie, je priskoro robiť takéto unáhlené uzávery.

Lišiak s menom „Pán Lišiak“ už dlhší čas robí starosti trom nahlúplym farmárom, ktorým kradne potraviny. Farmári Bunce, Boggis a Bean sa rozhodnú lišiaka zabiť, s ozbrojenými mužmi obkľúčia lišiakovu noru a po troch dňoch sa lišiak so svojou hladujúcou rodinou rozhodnú prekopať sa na slobodu. Na animácii v štýle stop-motion pracuje Henry Selick, režisér „The Nightmare Before Christmas“, takže dobrodružstvá líščej rodinky by mali podľa všetkého stáť za to.