Jake GyllenhaalV lete minulého roka sme Vás informovali o tom, že sa po niekoľkých odloženiach sa konečne rozbehne nakrúcanie pravdepodobne prvej vydarenej filmovej adaptácie počítačovej hry. Jerry Bruckeheimer totiž získal práva na Princa z Persie – legendárnu hru, pri ktorej som aj ja ako malý chlapec strávil nejednú chvíľu.

Nič však nie je jednoduché a film sa tak začína nakrúcať až teraz v júli. Významná zmena nastala na stoličke režiséra. Dopredu ohlasovaného Michaela Baya (dvorný Jerryho režisér) vystriedal brit Mike Newell. Práve nad jeho osobou sa strhla celkom slušná polemika. Newell totiž nie je práve režisér akčných snímok. V minulosti sa blysol najmä komédiou Štyri svadby a jeden pohreb a úžasnou krimidrámou Krycie meno Donnie Brasco. Z posledných rokov pozornosť získali rozpačito prijate filmy Harry Potter a Ohnivý pohár a Láska v čase cholery.

Hlavnú úlohu mladého princa Dastana dostal na moje prekvapenie Jake Gyllenhaal (na fotografii). Z jeho aktuálne veľmi slušne rozbehnutej kariéry môžeme vypichnúť výborné snímky Októbrové nebo, Donnie Darko, Skrotenú horu, Mariňáka, či Zodiaca. Robí mi však trochu problém si ho predstaviť ako akčného hrdinu. Síce sme ho už mohli vidieť v roli vojaka (Mariňák), ale ani vtedy to nebolo až také akčné. Každopádne, Jerry Bruckeheimer určite vie, čo robí a to platí rovnako aj pre osobu pána režiséra. Zostava je to rozhodne zaujímavá.

Celý názov filmu je Prince of Persia: The Sands of Time. Zbehlím v pc hrách je na základe toho viac menej jasné o čo pôjde. Príbeh filmu bude postavený priamo na jednej z novších hier z tejto populárnej série. Princ Dastan sa musí spojiť so svojou rivalkou, princeznou Taminou, v boji proti zlému vezírovi, ktorý pomocou starodávnych relikvií ničí jeho kráľovstvo.

Princeznú Taminu zosobní mladá britská herečka Gemma Arterton, ktorá je ešte len na začiatku svojej kariéry. Vidieť sme ju zatial mohli len v britskej snímke St. Trinian’s. Objaví sa napríklad aj v najnovšej bondovke Quantum of Solace a to práve ako bondgirl. Ďalšie podrobnosti o obsadení nie su známe.

Počas minulého roka sa spomínal ako deň premiéry Princa z Persie dátum 10. júl 2009, dnes sa síce nespomína nič, ale to leto 2009 nevyzerá až tak beznádejne. Produkcia by však musela nahodiť vysoké tempo prác. Nakrúcať sa bude v Maroku a v niekoľkých britských štúdiach.