Hry o tróny, záber zo 4. dielu siedmej série Hry o tróny, záber zo 4. dielu siedmej série © HBO

Spoločnosť HBO má za sebou dva veľmi ťažké dva týždne. Najprv koncom júla čelila veľkému hackerskému útoku a začiatkom augusta, dva dni pred plánovaným vysielaním, sa zas na internete objavila štvrtá epizóda aktuálne vysielanej siedmej série Hier o tróny.

Oficiálne štatistiky však pri vysielaní v nedeľu potvrdili nový divácky rekord pre tento seriál. S počtom 10,17 milióna divákov pokorila štvrtá epizóda len pár týždňov starý rekord, ktorý s 10,11 miliónmi divákov držal prvý diel siedmej série.

Augustový únik štvrtého dielu prišiel z prostredia indickej televíznej stanice Star India, ktorá sa už pustila do vyšetrovania. Epizóda sa na internete objavila v nízkej kvalite a s vodoznakom „for internal viewing only“. Únik epizódy na internet teda nesúvisí s masívnym hackerským útokom z 27. júla, počas ktorého sa skupine vystupujúcej pod názvom „little.finger66“ podarilo zrejme stiahnuť jeden a pol terabajtov dát, medzi nimi aj interné e-maily zamestnancov a informácie o financiách spoločnosti HBO.

Nie je vylúčené, že únik epizódy, paradoxne, pomohol seriálu opäť prelomiť rekord v sledovanosti. Najlepšie výsledky sledovanosti, a to nielen v prípade Hier o tróny, totiž už tradične dosahuje najmä prvý a posledný diel série. V tomto trende sa, zdá sa, vyvíjala aj sledovanosť aktuálnej série. Po spomenutých vynikajúcich výsledkoch prvého dielu si druhý a tretí diel zaplo už o 900 000 divákov menej, teda stále úctyhodných viac ako 9,2 milióna divákov. Krátko po tom, ako sa uniknutá epizóda dostala do internetovej distribúcie, vzbudili široký záujem informácie o napínavej bitke, v ktorej veľkú rolu zohrali draky kráľovnej Daenerys.

Hry o tróny dosahujú počas aktuálnej siedmej série historicky najlepšie čísla sledovanosti a potvrdzujú tak dlhodobý rastúci trend. Kým prvú sériu si zaplo 2,5 až 3 miliónov divákov, skoro každou sériou sa počet divákov dvíhal približne o ďalší milión. Rastovú krivku sledovanosti Hier o tróny krátkodobo kazí len piata séria, ktorej úvod taktiež zasiahol hackerský útok. Vtedy si na internet len jeden deň pred premiérou našli cestu prvé štyri epizódy, ktoré si v nasledujúcich dňoch stiahlo až 32 miliónov ľudí.

Práve vysielanej sérii zaiste pomáhajú aj informácie o blížiacom sa konci seriálu. Po sedemdielnej siedmej sérii, ktorej posledný diel sa bude vysielať 27. augusta, bude nasledovať posledná. Ôsma séria by mala pozostávať zo šiestich dielov, ktoré by mohli mať dokonca celovečernú dĺžku. Oproti zvyčajným približne 60-minútovým dielom by si mali polepšiť minimálne o ďalších dvadsať až tridsať minút.