Paul Greengrass © Universal Pictures Paul Greengrass © Universal Pictures

Informácie o chystanom filme o nórskom teroristovi Andersovi Breivikovi prenikali von už nejakú dobu, ale neboli známe takmer žiadne podrobnosti. Pre Nórov je to samozrejme veľmi citlivá téma, keďže išlo v ich krajine o najhorší akt násilia od druhej svetovej vojny, pri ktorom v roku 2011 zomrelo 77 prevažne mladých ľudí.

Jeden film o jeho teroristickom čine na ostrove Utoya sa už objavil a to približne rok po samotnej udalosti ešte, keď Breivik stál pred súdom. Išlo však o veľmi lacnú a napodarenú americkú produkciu, ktorá sa do kín prakticky ani nedostala. V čase svojej premiéry však vzbudila cez trailer vlnu obrovskej nevôle nie len v Nórsku. Snímka sa totiž zamerala len na zobrazenie čistého násilia. Nóri tak boli ešte viac opatrní a dúfali skôr, že témy sa chopia domáci filmári. Pre nich je to však tiež veľmi ťažké.

Nakoniec sa to vyvinulo tak, že podľa všetkého prvý seriózny film o Breivikovi nakrúti britský režisér Paul Greengrass pre americkú firmu Netflix. A vyzerá to byť veľmi dobrá voľba, keďže Greengrass má už viaceré skúsenosti s podobne citlivými témami. Spomenúť môžeme najmä jeho film Bloody Sunday z roku 2002 o severoírskom proteste za občianske práva, ktorý sa skončil smrťou 28 neozbrojených civilistov zo strany britských vojakov.

Celý projekt by mal mať veľmi rýchly spád. Prípravy bežia naplno a nakrúcať sa má začať už túto jeseň priamo v Nórsku. Netflix vyčlenil na film rozpočet 20 miliónov dolárov, čo nevyzerá síce veľa, ale pri produkcii v Európe to bude slušný balík. V snímke sa navyše objavia prevažne nórski herci.

Film ponesie pravdepodobne názov Breivik a pôjde o čo najvernejšiu dramatizáciu skutočných udalostí. Na projekte pracuje výborný producet Scott Rudin, ktorý má tiež bohaté skúsenosti so skutočnými príbehmi (Moneyball, Steve Jobs, Captain Phillips) a spolu s Paulom Greengrassom pracujú aj na filme Memphis, ktorý bude hovoriť o posledných dňoch Martina Luthera Kinga. Rudin nedávno dokončil pre Netflix komediálnu drámu The Meyerowitz Stories, ktorá mala premiéru na festivale v Cannes a do širokej distribúcie sa dostane v októbri.

Kedy sa na Netflixe objaví Breivik nie je teraz známe, ale ak všetko pôjde dobre mohlo by to byť už koncom roka 2018.