Filmový rok 2007 sa teda po dnešnom ráne oficiálne skončil. Slávnostný galavečer odovzdávania najprestížnejšej filmovej ceny Oscar sa niesol v znamení 80. výročia udeľovania, prezidentských volieb a ukončenia štrajku scenáristov. Ako však dopadli samotné výsledky?

V kategórii najlepší film (nebudem zrejme jediný, kto bude tvrdiť, že tento rok bolo všetkých päť filmov skutočne veľmi vyrovnaných) zvíťazila temná kriminálka ,,s posolstvom” Táto krajina nie je pre starých (na Slovensku už tento týždeň). Tento film zvíťazil rovnako v kategóriách najlepšia réžia pre bratov Joela a Ethana Coenovcov, herca vo vedľajšej úlohe Javiera Bardema a adaptovaný scenár.

V hlavnej hereckej kategórii sa nekonalo žiadne prekvapenie- podľa očakávania si už druhu sošku odniesol Daniel Day-Lewis za svoju dokonalú kreáciu v epose Čierna krv (tento film získal ešte ocenenie za najlepšiu kameru). Pri ženách to bolo napätie predsa len väčšie, no víťazné zišla francúzska herečka Marion Cotillard za svoj fenomenálny výkon v životopisnom filme Edith Piaf. V kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe zasa prekvapivo zvíťazila Tilda Swinton za úlohu v thrilleri Michael Clayton.

Po jednej soške získalo favorizované Pokánie (za skvelú hudbu Daria Marianelliho). Ďalší veľký favorit Juno odkráčal s cenou za najlepší pôvodný scenár, diabolsky holič Sweeney Todd za umeleckú réžiu, Kráľovná Alžbeta: Zlatý Vek za kostýmy, rozprávkový Ratatouille za najlepší animák a írsko-český snímok Once za najlepšiu pôvodnú pieseň. S jednou soškou včera ešte prekvapujúco odkráčalo aj fantasy Zlatý kompas, ktoré zvíťazilo v kategórii vizuálnych efektov. Oscarový večer doprial aj geniálnemu Bournovu Ultimátu, ktoré si odnieslo slušné tri sošky v technických kategóriách.

Cenu za cudzojazyčný snímok si odniesla temná Diablova dielňa.

Kompletný zoznam víťazov nájdete na tejto stránke.