12 Strong (2018) © Warner Bros. Pictures 12 Strong (2018) © Warner Bros. Pictures

Neviem ako vy, ale ja mám pocit, že filmov o 11. septembri 2001 a následných vojnách v Afganistane a Iraku nie je práve málo. Američanom sa však stále zdá, že Hollywood sa tejto téme tak trochu vyhýba. Chýbajú však najmä snímky, ktoré by sa na túto problematiku pozreli komplexnejšie.

A práve takéto niečo vzniká v produkcii Jerryho Bruckheimera, od ktorého by sme to čakali asi najmenej. Navyše, na prvé počutie znie príbeh spracovávaný vo vojnovej dráme 12 Strong veľmi neuveriteľne a až naivne heroicky. Skutočne sa však udial a to hneď v prvých dňoch, či týždňoch po útoku na dvojičky.

Tím 12 mužov, zložený z príslušníkov CIA a amerických špeciálnych jednotiek, sa vydáva do Afganistanu uštedriť Talibanu prvý odvetný úder. Ich úlohou je nadviazať kontakt s uzbeckým generálom Dostumom (dnešným viceprezidentom Afganistanu) zo Severnej Aliancie a spolu s jeho armádou napadnúť mesto Mazar-i-Sharif. Po dobytí sa malo stať miestom odkiaľ sa začne plnohodnotná invázia.

Cesta do mesta v ťažkom horskom teréne severného Afganistanu bolo extrémne náročná a cez údolia sa bolo treba prebojovať, keďže aj tieto končiny krajiny boli aspoň čiastočne pod kontrolou Talibanu a jeho spojencov. Americkí vojaci sa väčšinu času museli presúvať na koňoch a dokonca takto vyrazili proti dobre vyzbrojeným a mechanizovaným jednotkám Talibanu. A to pritom väčšina z nich na koni nikdy nejazdila.

To majú spoločné aj s hercami, ktorých ich vo filme stvárnia. Postavu veliteľa skupiny obsadili producenti Chrisom Hemsworthom, ktorý v posledných týždňoch žal úspechu s novým Thorom. V ďalších postavách uvidíme aj Michaela Shannona a Michaela Peñu, či Williama Fichtnera. Dôležitá bude aj postava generála Dostuma, ktorého stvárnil v USA žijúci iránsky herec Navid Negahban, ktorý počas dvoch sérií seriálu Homeland hral charizmatického lídra Al-Kájdi Abu Nazira.

Najdôležitejšia časť úlohy vojakov je práve nájsť si cestu k Dostumovi, prekonať nedôveru a nadviazať s ním skutočné spojenectvo, na ktorom sa bude môcť dlhodobo stavať. A to by malo tento film odlíšiť od ostatných. Chce ukázať, že Afgánci bojovali na strane Američanov už od prvých dní, aj keď vyhliadky na víťazstvo pri Mazar-i-Sharif boli veľmi slabé, a že nie všetci z nich boli extrémisti a nepriatelia.

Silnú nádej, že toto nebude obyčajný vojnový film, ktorý bude trpieť zbytočným pátosom a patriotizmom, dáva tvorivý tím. Scenár napísal Ted Tally, držiteľ Oscara za scenár k filmu Mlčanie jahniat. Ako predloha mu poslúžila kniha Horse Soldiers amerického novinára Douga Stantona, ktorý sa dlhodobo venuje práve armáde. Navyše, štáb mal k dispozícii množstvo poradcov aj z radov vojakov, ktorý sa misie zúčastnili, takže by to malo byť pomerne autentické.

Najväčším prekvapením je asi pozícia režiséra. Tým je Dán Nicolai Fuglsig, pôvodne vojnový fotoreportér, ktorý získal prvú cenu na súťaži World Press Photo. Ešte počas vojny v Kosove sa začal venovať aj dokumentárnym filmom. Neskôr veľmi úspešne pracoval v oblasti reklamy, kde napríklad vytvoril známu reklamu na Sony Bravia s 250 tisíc farebnými loptičkami. Toto bude jeho prvý celovečerný film.

12 Strong sa do amerických kín dostane 19. januára 2018. Premiéra u nás ešte nebola stanovená.