Americké filmové štúdiá majú radi pokračovania. To samozrejme nie je žiadna novinka, ale mesiac november bol pomerne bohatý na oznámenia pokračovaní práve tých veľmi populárnych a úspešných filmov a sérií.

Ešte na konci októbra dorazila správa o potvrdení hneď troch nových filmoch zo sveta Terminátora. Táto séria bola vždy tak trochu problematická – každý film produkovala iná spoločnosť a vždy skrachovala – a tvorcovia už nevedeli kam s ňou vlastne ísť. Počas ďalších týždňov boli zverejnené i ďalšie podrobnosti a prvý trailer. Nový terminátor ponesie meno Terminator: Genesis a pôjde skôr o reboot série než pokračovanie. Terminátor T-800 v podaní Arnolda Schwarzenegera tentoraz vytvorí cestou do minulosti novú časovú líniu. Po smrti rodičov Sarah Conorovej (Emilia Clarke) prevezme starostlivosť o ňu a vycvičí ju, čo povedie k inému vývojú udalostí. Reakcie na toto rozhodnutie sú rôzne, ale cestovanie časom bolo vždy ústredným prvkom série a nie je dôvod prečo by sa ho obe strany konfliktu vzdali. Do konceptu to pomerne dobre zapadá.

Rozčarovanie, ohľadom kvality filmu s premiérou v lete 2015, priniesol hlavne tento trailer:

15. júla 2016 bude mať premiéru piaty film zo série o nájomnom vrahovi CIA Jasonovi Bournovi, ktorý trpí extrémnou stratou pamäti. Potešujúca správa pre fanúšikov znie – Matt Damon sa vracia. Potvrdená bola aj účasť režiséra Paula Greengrassa, ktorý stál za druhým a tretmím filmom. Damon podmieňoval svoju budúcu účasť na projekte práve ním. Dvojica si totiž celkom pekne sadla, nakrútili spolu aj snímku Zelená zóna (Green Zone, 2010). Ďalšie podrobnosti ešte neboli zverejnené, nakrúcanie sa totiž začne až na jeseň budúceho roka.

Pixar nemal pozitívny vzťah k pokračovaniam. Jedinú výnimku predstavoval film Toy Story, ktorý sa pomerne rýchlo dočkal druhého dielu, ale potom opäť dlho nič. Odkedy však je Pixar súčasťou spoločnosti Disney, veci sa zmenili. Kreatívny šéf Pixaru a režisér Toy Story John Lesseter sa stal šéfom animovanej tvorby Disney, takže to rozhodne nebolo proti vôli Pixaru. Dnešná stratégia je uviesť do kín jeden originálny film ročne a jedno pokračovanie každé dva roky. Popri iných pokračovaniach ako Finding Dory, Autá 3 a Rodinka úžasných 2 bol čerstvo ohlásený film Toy Story 4. Scenár sa ešte len začína písať, ale svoju účasť na dabingu už potvrdili všetci herci z predpošlých filmov na čele s Tomom Hanksom a Timom Allenom.

Keď sme už u Disneyho. Siedma epizóda Star Wars dostala potvrdený názov The Force Awakens a dátum premiéry na 17. decembra 2015. Zverejnený bol aj prvý teaser trailer:

Málokto asi čakal, že sa akčná snímka Rýchlo a zbesilo (Fast and Furios, 2001) dočká za 12 rokov hneď piatich pokračovaní. A teraz je potvrdené, že sa rozhodne ešte nekončí. Ani náhla smrť Paula Walkera, ktorí stvárnil jednu z hlavych postáv série, producentov neodradila a potvrdené sú už ďalšie tri filmy. Vo všetkých by sa mal objaviť samozrejme Vin Diesel a pravdepodobne aj ďalšie staré známe tváre. Na režisérsku stoličku by sa mal po menšej prestávke vrátiť Justin Lin (3 – 6 diel). Keďže celosvetové tržby rastú (priam sa znásobujú) a aj kvalita išla hore, niet sa čomu diviť a ak sa trend udrží, budú určite i ďalšie pokračovania.

Ridley Scott sa vzdal plánu režírovať druhého Blade Runnera. Dáva prednosť iným projektom, medzi nimi pokračovaniu nevydareného Prométhea. Zatiaľ je veľmi ťažké povedať, či ide o dobrú, alebo zlú správu. Každopádne to neznamená koniec projektu. Ten je už vo vysokom štádiu príprav – scenár je hotový, ale viac sa nevie. Scott chce pri projekte ostať ako producent a sľubuje skorý štart nakrúcania.