V poslednej dobe popri klasických filmových festivaloch a prehliadkach vídame čoraz viac rôzne netradičné formáty. Jednou z takýchto neobvyklých akcií je aj Noc v kine, ktorú organizuje filmový magazín CinemaView.sk. Podujatie mediálne podporil server FilmKlub.sk a reklamní partneri – distribučné spoločnosti SPI InternationalIntersonic a agentúra MMP.

Ako naznačuje názov prehliadky, pôjde o nočné premietanie. To sa začína 21. marca o 18:00 a pokračovať bude až do ďalšieho rána. Všetko sa bude odohrávať v kine OKO v Trnave. Vstupné je zdarma, takže diváci môžu investovať do kávy a guaranových cukríkov, vďaka ktorým úspešne vydržia až do konca.

Výber filmov je orientovaný na netradičnejšie filmy, ktoré sa neobjavujú v bežnej kino distribúcií. Privítame tak snímky režisérov ako sú Kevin Smith, Tom Tykwer, či Stanley Kubrick. Objaví sa aj film Kamoši od menej známeho, no určite nie menej zaujímavého režiséra Mortena Tyldruma. Medzi jednotlivými snímkami bude prestávka 20 minút.

Organizátori nezabudli ani na ďalšie maličkosti, ktoré spríjemnia každú podobnú udalosť. Zabezpečené tak bude aj občerstvenie počas trvania celej akcie.

Program:

18:00
Podvodníci z New Jersey (Clerks)
r. Kevin Smith (USA)
1994, 92 min.

To, že vás obslúžia ešte neznamená, že vás majú radi! Snímok Podvodníci z New Jersey rozpráva o dvojici pohodlných obchodníkov, ktorý štvú zákazníkov, hádajú sa o filmoch a hrajú hokej na streche obchodu.Kultová americká komédia Kevina Smitha, ktorej pokračovanie sa nedávno dostalo aj do našich kín, sa na tomto podujatí dočká svojej premiéry na veľkom plátne a to v rámci Slovenska a Čiech! (pozn. – podľa našich súčasných informácií)

NocOKO NocOKO

20:00
Nebo (Heaven)
r. Tom Tykwer (VB, Nem., Tal., Fr. )
2002, 96 min.

Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa, učiteľka angličiny, nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný – drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu, aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť…

Podľa posledného scenára filmového mága Krysztofa Kieslowskeho film natočil jeden z najväčších talentov európskeho filmu Tom Tykwer.Na MFF v Berlíne 2002 získal režisér Tom Tykwer nomináciu na Zlatého medveďa. Film bol ocenený striebornou Nemeckou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svoj herecký výkon nemeckú Zlatou kameru.

NocOKO NocOKO

22:10Olovená vesta (Full Metal Jacket)
r. Stanley Kubrick (USA)
1987, 116 min.

Snímka Stanleyho Kubricka Olovená vesta patrí k vlne filmov, ktoré sa v druhej polovici osemdesiatych rokov vyjadrovali k téme vietnamskej vojny (napr. Čata a Narodený 4. júla Olivera Stonea). Majstrovská snímka sa odohráva v dvoch rovnako dlhých kapitolách, ktorých hlavným hrdinom je inteligentný vojak s prezývkou Vtipálek. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty v Južnej Karolíne, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky i fyzicky týra zverených nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravý rozum. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskom fronte, kde sa i Vtipálek musí uchýliť k tomu najhoršiemu činu.

Stanley Kubrick sa vo svojich dielach vždy zaujímal o krajné stavy ľudskej psychiky a nie je tomu inak ani v Olovenej veste. Film sa dá vnímať ako kritika či odmietnutie vojnovej mašinérie. Autor však využil vojnovú tematiku skôr k obecnejšej výpovedi o tom, do akého stavu sa môže i humanisticky založený človek dostať, ak sa ocitne v neľudských podmienkach a beznádejných situáciách.

NocOKO NocOKO

00:30
Kamoši (Buddy)
r. Morten Tyldrum (Nórsko)
2003, 100 min.

Kristoffov bezstarostný život sa zmení vo chvíli, keď ho opustí jeho priateľka Elizabeth a dá prednosť svojmu šéfovi. Pripadá si ako outsider, jeho malý bezpečný svet sa rozpadáva na kusy. Jedného dňa sa však jeho uletené videodenníky náhodou dostanú do rúk televízneho producenta, ktorý z nich urobí úspešný zábavný program. O niekoľko týždňov sa jeho život a život jeho priateľov stáva verejným tajomstvom a z Kristoffa hviezda šoubiznisu. Všetko je znovu krásne a ružové, o chvíľu však začne mať problém – jeho zmedializovaní kamaráti sa postupne začínajú od neho odvracať.

Film získal Cenu divákov na MFF Karlove Vary v roku 2003 a radu ďalších európskych ocenení.

NocOKO NocOKO

02:30
Medveď (L’Ours)
r. Jean-Jacques Annaud (Fr., USA)
1988, 94 min.

Britská Columbia, 1985. Na veľkú medvedicu, pri vyberaní medu z hniezda horských včiel, spadne veľký kameň a zabije ju. Zostane pri nej udivené a zimou sa trasúce medvieďa. Pomaly začína objavovať okolitý svet. Neďaleko sa pohybujú dvaja lovci medveďov Tom a Bill. Objavia stopu obrovského medveďa a postrelia ho. Ten s revom utečie. Muži potom nájdu v lese svoje roztrhané kone. Osirelé medvieďa a poranený obrovský grizly sa po čiastočnej antipatii dajú dohromady. Lenže obaja lovci sa nechcú vzdať a sleduj� stopy dvoch medveďov.

Slávna dobrodružná snímka režiséra filmov Meno ruže, Sedem rokov v Tibete alebo Nepriateľ pred bránami si svojim takmer dokumentárnym spracovaním získala srdcia divákov po celom svete. Jean-Jacques Annaud dostal v roku 1989 za tento film európsku cenu Cézar za réžiu.

NocOKO NocOKO