MTV Movie & TV Awards MTV Movie & TV Awards © MTV

Filmové ocenenia hudobnej stanice MTV ani zďaleka nepatria vo filmovom svete k tým najvýznamnejším – o tom zaiste svedčia aj úsmevné kategórie ako Najväčší doják, Najlepší zlosyn či Najlepší bozk. Na druhej strane, MTV už desaťročia flexibilne reaguje na tie najnovšie trendy, s ktorými prichádza ich cieľovka, teda generácia divákov do 25 rokov. Vďaka tomu MTV vo svojej histórii viackrát udalo trend a tentoraz sa rozhodlo na pomerne významné zmeny – pokiaľ sledujete genderovú diskusiu vo filmovom priemysle.

26. ročník filmových ocenení MTV priniesol viacero noviniek, jednou z nich je aj zrušenie mužských a ženských hereckých kategórií, ktoré nahradilo jednotné rodovo neutrálne ocenenie pre najlepší filmový herecký výkon. Prezident stanice MTV, Chris McCarthy, pre magazín Vulture úvodom apríla povedal, že ich „publikum nevidí deliace čiary medzi mužským a ženským, “ a tak ani oni nevideli význam v tom, aby sa naďalej udeľovali samostatné ženské a mužské ceny.

Filmové ocenenia MTV sa tak stali prvým mediálne významným filmovým podujatím, ktoré k takémuto kroku pristúpilo. Cestičku mu trochu neobratne pripravili napr. britské Národné televízne ocenenia (National Television Awards), ktoré sa genderových kategórií vzdali už v roku 2008, no na dva ročníky v rokoch 2012 a 2013 ich dočasne vrátili späť. V roku 2012 sa ženských a mužských ocenení nadobro vzdali aj hudobné ocenenia Grammy.

Zatiaľ je málo pravdepodobné, že by v dohľadnej dobe ich príklad nasledovali ostatné filmové ocenenia či festivaly, keďže ženské herecké kategórie dlhodobo takpovediac „naprávajú rovnováhu“ vo filmovom a televíznom priemysle, ktorý ponúka v technickej a remeselnej produkčnej stránke viac príležitostí práve mužom.

To sa odráža v pomerne nízkom zastúpení ženských nominácií aj víťazstiev v kategóriách ako sú napr. strih, hudba či kamera, no týka sa to aj režisérskeho postu. Mellisa Silverstein, zakladateľka stránky Women in Hollywood, pripomína, že i tohto roku získali ženy len 20% všetkých oscarových nominácií v nehereckých kategóriách.

Asia Kate Dillon © MTV

Ocenenie za Najlepší herecký filmový výkon na udeľovaní cien MTV symbolicky odovzdával/-a Asia Katie Dillon, známy/-a úlohou Taylor Manson v aktuálnej druhej sérii vynikajúceho seriálu Billions. Rovnako ako postava, ktorú hrá, ani Dillon sa neidentifikuje so žiadnym pohlavím a nedávno vzbudil/-a pozornosť vo filmovej obci, keď viedol/-la verejnú diskusiu s organizátormi televíznych ocenení Emmy Awards o tom, v ktorej hereckej kategórii – mužskej či ženskej – by sa mal/-a uchádzať o ocenenie za svoj výkon v seriáli. (Po tomto odseku dúfam, že sa od Jazykovedného ústavu SAV dočkáme nejakého elegantného jazykového riešenia javu v slovenčine.)

Odovzdávanie cien MTV sa konalo 7. mája a prvé genderovo neutrálne herecké ocenenie od MTV získala Emma Watson za stvárnenie o čosi emancipovanejšej verzie rozprávkovej Belle v disneyovke Kráska a zviera. Herecké kategórie nie sú jediné, ktorých sa dotkli zmeny.

Organizátori sa rozhodli po novom udeľovať ocenenia aj televíznym produkciám, tento 26. ročník ako prvý teda niesol nový doplnený názov MTV Movie & TV Awards. Film a seriály sa na rozdiel od iných cien uchádzajú o Zlatý popkorn taktiež v spoločných kategóriách. Opäť sa organizátori riadili tým, ako o filmoch a seriáloch premýšľa ich cieľovka a tá ani v tomto prípade podľa Chrisa McCarthyho medzi týmito dvoma typmi produkcií nevníma významné rozdiely. Bez ohľadu na formu distribúcie sa na výsledný produkt pozerajú hlavne ako na skvelý a hodnotný obsah – to je príjemným potvrdením toho, že zažívame dobu, o ktorej sa môže s plnou vážnosťou hovoriť o zlatej ére televíznej tvorby.