Profil kultového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, úvodnú prezentáciu kolekcie Európske kino, výberovú prehliadku toho najzaujímavejšieho z tohtoročných sekcií Febiofestu, ale i mimoriadne predstavenia snímok zatiaľ neuvádzaných v slovenskej distribúcii – to všetko nájdu priaznivci kvalitného filmu v bohatej marcovej ponuke bratislavského Filmového klubu Nostalgia.

Nebude v nej chýbať ani jedna z najkrajších animovaných snímok posledných rokov MARY A MAX austrálskeho režiséra Adama Elliota, ktorého zábavný a zároveň dojemný film, ocenený v roku 2009 Krištáľovým medveďom na MFF Berlín a Hlavnou cenou na MFF Annecy, rozpráva o jednom úžasnom priateľstve dvoch osamelých duší: austrálskeho dievčatka Mary a nesmelého štyridsiatnika z New Yorku Maxa.

Exkluzívnu dvojicu mimoriadnych predstavení filmov, ktoré sa ešte nedostali do slovenskej distribučnej siete, budú tvoriť DAFT PUNK’S ELECTROMA, experimentálne sci-fi v réžii známeho francúzskeho elektronického dua, odohrávajúce sa v prázdnej americkej krajine, kde sa pohybujú roboti oblečení ako ľudia – a búrlivá kusturicovská jazda životným príbehom futbalového Boha MARADONA BY KUSTURICA, približujúca legendárneho Diega Maradonu v celej svojej veľkosti, vášnivosti, rozporuplnosti i ľudskosti.

Najnovší film Emira Kusturicu je zároveň súčasťou úvodnej prezentácie kolekcie Európske kino, ponúkajúcej dramaturgicky pestrý výber titulov, ktoré reprezentujú mnohotvárne podoby moderného európskeho filmového umenia. Slovenskú kinematografiu v nej bude zastupovať film Jara Vojteka HRANICA, sugestívny dokument o nezmyselnej hranici, ktorá rozdelila východnú dedinu Slemence i ľudské osudy na dlhé desaťročia. Režisér prisľúbil svoj film, zobrazujúci trpkú skúsenosť obyvateľov Slemeniec, ktorí na najstráženejšej hranici Európskej únie snívajú svoj sen o jej otvorení, osobne uviesť v Nostalgii 1. marca. V kolekcii nebude chýbať ani najlepší britský nezávislý film roku 2008 CONTROL, v ktorom réžisér Anton Corbijn citlivo zachytáva príbeh Iana Curtisa, charizmatického speváka postpunkovej legendy Joy Division. Marcovú ponuku Európskeho kina v Nostalgii doplnia dve francúzske snímky: Cenou za réžiu na MFF Cannes 2007 vyznamenaný SKAFANDER A MOTÝĽ režiséra Juliana Schnabela, prinášajúci skutočný príbeh mladého úspešného muža, šéfredaktora časopisu Elle a otca dvoch detí, ktorý po náhlej mozgovej príhode ochrnie na celé telo s výnimkou jedného očného viečka – a kriminálna komédia GALIMATIÁŠ, ktorú v štýle svojho najslávnejšieho filmu „Amélia z Montmartru“ nakrútil známy Jean-Pierre Jeunet.

Autorskú tvorbu Pedra Almodóvara návštevníkom Nostalgie určite netreba predstavovať. Marcový profil jednej z najväčších európskych režisérskych ikon súčasnosti ponúkne štyri snímky tohto v súčasnosti najznámejšieho španielskeho režiséra, ktorého hlavnými témami sú problémy medziľudských vzťahov vo svete sprostredkovanej komunikácie, ľudská osamelosť, láska a vášeň. Hrdinami úspešnej Almodóvarovej snímky HOVOR S ŇOU, ocenenej ako najlepší európsky film roku 2002, sú muži: ošetrovateľ Benigno, obetavo sa starajúci o milovanú Aliciu, ktorá je štyri roky v kóme, a novinár Marco, ktorého milenka, toreadorka Lydia, sa po tragédii v aréne tiež ocitá v kóme. Kým vo svojom nasledujúcom a zároveň najosobnejšom filme ZLÁ VÝCHOVA sa legendárny španielsky režisér vracia k tieňom svojej mladosti, v optimistickej smutnej komédii o živote a smrti VOLVER sa Almodóvar vrátil do rodného kraja La Mancha, kde je podľa štatistík najväčší počet bláznov na počet obyvateľov, i do sveta žien, odmietajúcich byť kvôli mužom neustále na pokraji nervového zrútenia. Režisérov profil dopĺňa jeho najnovšia snímka o mileneckých a rodinných vzťahoch ROZORVANÉ OBJATIA, ktorá je zároveň autorovým vyznaním lásky k filmu.

V dňoch 26. – 31. marca sa vo Filmovom klube Nostalgia uskutoční výberová prehliadka toho najzaujímavejšieho z tohtoročných sekcií Febiofestu, medzi ktoré už tradične patria Nový český a slovenský film, Projekt 100 – 2010 či Novinky ASFK. Tento rok sa diváci v Nostalgii môžu tešiť na sedem projekcií, medzi ktorými by nemali chýbať najlepší európsky film roka BIELA STUHA známeho rakúskeho tvorcu Michaela Hanekeho, francúzsky festivalový hit Jacquesa Audiarda PROROK, škandinávsky film roka NECH VOJDE TEN PRAVÝ švédskeho režiséra Tomasa Alfredsona, škandalózny ANTICHRIST dánskeho majstra postmodernej réžie Larsa von Triera či očakávaná nová česká snímka PROTEKTOR Mareka Najbrta.

V apríli sa návštevníci Nostalgie môžu tešiť v rámci sekcie Legendy filmu na profil Andreja Tarkovského (ANDREJ RUBLEV, SOLARIS a ZRKADLO) i na mimoriadne uvedenie filmu BOŽSKÝ z dielne talianskeho režiséra Paola Sorentiniho a jeho pohľad na previazanosť veľkej politiky s mafiou. Pokračovať bude aj Európske kino, v rámci ktorého bude v Nostalgii uvedený aj dlhoočakávaný nový film Terryho Gilliama IMAGINÁRIUM DR. PARNASSA.

PROGRAM FK NOSTALGIA – MAREC 2010

1.3./19:00 HRANICA Jaroslav Vojtek, SR, 2009
3.3./19:00 ROZORVANÉ OBJATIA Pedro Almodóvar, Špan., 2009
5.3./19:00 CONTROL Anton Corbijn, Brit., 2007
8.3./19:00 DAFT PUNK’S ELECTROMA T. Bangalter a G. M. de Homem-Christo, Jap./USA, 2006
10.3./19:00 HOVOR S ŇOU Pedro Almodóvar, Špan., 2002
12.3./19:00 GALIMATIÁŠ Jean-Pierre Jeunet, Fr., 2009
15.3./19:00 MARADONA BY KUSTURICA Emir Kusturica, Špan./Fr., 2008
17.3./19:00 ZLÁ VÝCHOVA Pedro Almodóvar, Špan., 2004
19.3./19:00 MARY A MAX Adam Elliot, Austrália, 2008
22.3./19:00 SKAFANDER A MOTÝĽ Julian Schnabel, Fr., 2007
24.3./19:00 VOLVER Pedro Almodóvar, 2006, Špan.

26.-31.3. FEBIOFEST 2010 v Nostalgii
26.3./18:30 NA SEVER Rune Denstad Langlo, Nór., 2009
26.3./20:15 ANTICHRIST Lars von Trier, Dán./Nem./Švéd., 2009
29.3./18:30 PROTEKTOR Marek Najbrt, ČR, 2009
29.3./20:15 Biela stuha Michael Haneke, Rak./Nem./Fr., 2009
30.3./18:30 Prorok Jacques Audiard, Fr./Tal., 2009
31.3./18:30 Na veľkosti záleží Erez Tadmor a Sharon Maymon, Izrael/Fr., 2009
31.3./20:15 NECH VOJDE TEN PRAVÝ Tomas Alfredson, Švéd., 2008