V archívoch Museo del Cine (Múzeum filmu) v Buenos Aires boli objavené scény z klasického nemeckého filmu Fritza Langa Metropolis, ktoré boli doteraz považované za stratené. Odborníci v Berlíne označili materiál sa pravý. Informáciu priniesol Die Zeit.

Metropolis (spolu s Faustom) vznikal v roku 1926 v spoločnosti UFA vo veľkolepej produkcii a mal dobyť svet. No skončil sa neúspechom, a tak americký distribútor film zostrihal, pričom mnohé dôležité scény jednoducho vystrihol. Z 210 minútového filmu ostalo minút menej ako 120. Dej bol značne zjednodušený, neraz však na úkor zrozumiteľnosti. Nový objav by teda mal napríklad vysvetliť, prečo je Mária zamenená za robota, tak isto by mal prinavrátiť špiónovi, ktorého vyšle Frederov otec, svoju dôležitosť, či ukázať scénu so záchranou detí v plnej kráse: tá je údajne „omnoho dramatickejšia“.

„Tento materiál, ktorý sme dlho považovali za nenávratne stratený, nám pomôže k novému chápaniu veľdiela Fritza Langa,“ povedal pre Die Zeit Helmut Possmann, riaditeľ Nadácie F. W. Murnaua. Tá na film vlastní práva, pri príležitosti 75. výročia ho reštaurovala a na rovnakú úlohu sa chystá aj teraz.

Článok bol publikovaný aj v časopise Fantázia č. 42.