Už uplynuli celé štyri roky od premiéry filmu Ja, Robot od režiséra Alexa Proyasa. Ten už predtým dokázal svoje kvality skvostami ako The Dark City (Smrtihlav) a Vrana. Následne sa však odmlčal a žiadny jeho projekt pre veľké plátno sa nedočkal reálnej podoby. Situácia sa však zmenila a pokiaľ sa jeden film už dostáva do záverečnej fázy výroby, na ďalšom sa práve začína pracovať.

20. marca budúceho roka bude mať premiéru scifi thriller Knowing. Názov je veľmi výstižný, lebo ide práve o to. O poznanie. V roku 1962 zakopáva na neznámom mieste svoj stroj cestovateľka časom. Ukrýva v ňom aj množstvo dôležitých informácii a dátumov z budúcnosti. Mimo iného aj presný začiatok Apokalypsy. Do pátrania po týchto predpovediach a aj po vlastnom detstve sa výdáva dcéra cestovateľky (Rose Byrne). Pridáva sa k nej stredoškolský učitel (Nicholas Cage), ktorý má aj silnú osobnú motiváciu. Na zozname budúcich udalostí je totiž aj smrť jeho ženy. Nakrúcanie tejto snímky sa začalo v apríli a aktuálne sa už pracuje na postprodukcii.

Alex Proyas (by) mal režírovať aj spin-off Silver Surfer nie veľmi vydarenej filmovej adaptácie komixu Fantastická 4. Ten sa mal do kín dostať už budúci rok, ale ešte sa o ničom nerozhodlo. Dnes to vyzerá tak, že Proyas sa do toho ani nepustí. Upísal sa totiž inému projektu. Má napísať aj zrežírovať adaptáciu scifi novely The Unpleasant Profession Of Jonathan Hoag od spisovateľa Roberta Heinleina. Jeho tvorba nie je u nás až tak známa, ale napríklad podľa jeho novely Starship Troopers nakrútil Paul Verhoeven dneš už kultový rovnomenný film (Hviezda pechota). Jonathan Hoag, milovník umenia a dobrého jedla, si uvedomí, že sa vôbec nepamätá, čo robí počas dňa. Najímä si detektívnu kanceláriu, aby ho počas dňa sledovala a konečne teda odhalil pravdu o svojej práci. Záhadných okolností jeho profesie sa objavuje čoraz viac.

Alex Proyas sa vyjadril, že ho Heinleinov romám výrazne ovplyvnil už v detstve a veľmi sa teda na túto prácu teší. Oba jeho aktuálne projekty vyzerajú mimoriadne zaujímavo a máme sa na čo tešiť určite aj my.