Aj vo svojom júnovom programe ponúka bratislavský Filmový klub Nostalgia všetkým priaznivcom kvalitného filmu niekoľko filmových delikates na spríjemnenie leta. Dve z nich budú mať diváci možnosť vychutnať si v Nostalgii naposledy na filmovom plátne.

Výnimočný filmový zážitok ponúka snímka „kráľa nezávislého filmu“ Jima Jarmuscha KÁVA A CIGARETY, ktorú tvorí jedenásť poviedok o kofeíne a nikotíne. Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, Bill Murray a ďalšie herecké i hudobné celebrity popíjajú kávu, silne fajčia a debatujú o oboch nezdravých nerestiach, ale i o živote, zubároch, nanukoch, Elvisovi či Teslovom transformátore… Jedinečnú možnosť posledného zhliadnutia na plátne ponúka i projekcia sviežej optimistickej komédie o „dospievaní“ dospelých ľudí TALIANČINA PRE ZAČIATOČNÍKOV. Film dánskej režisérky Lone Scherfig sleduje životy piatich osamelých outsiderov z predmestia Kodane, ktorí bojujú so svojimi problémami. Jednej zimy sa všetci zapíšu do večerného kurzu taliančiny, ktorý sa stane miestom ich stretávania. Napriek tomu, že nikto z nich v Taliansku nebol a ani sa tam nechystá, všetci zúčastnení poznávajú, že dostali šancu zmeniť svoj život…

Čerstvou klubovou novinkou je film STRACH(Y) Z TMY. Šesť známych komiksových výtvarníkov a animátorov spoločne nakrútilo jedinečný čiernobiely animovaný horor oživujúci večný strach z tmy. Hlavnými postavami sú mladík, ktorý sa stane obeťou atraktívnej priateľky, japonské dievčatko, ktoré pod injekciami musí dosnívať svoju nočnú moru, dedina, kde v močaristých hlbinách záhadne miznú ľudia, a tučný pán s fúzikmi, ukrývajúci sa pred víchricou v opustenom dome… Klubovú premiéru už má divácky úspešne za sebou snímka UMIERAJÚCE ZVIERA známej španielskej režisérky Isabel Coixet. Príbeh o láske a smrteľnosti, slobode i utrpení, vznikol podľa škandalózneho románu Philipa Rotha. Charizmatický pedagóg David Kepesh (Ben Kingsley) delí svoj život medzi prednášky, priateľov, vzťah s dlhoročnou milenkou a knihy. Kontúry tohto príjemného stereotypu naruší pôvabná kubánska žiačka Consuela (Penélope Cruz), ktorá dosiahne, že starnúci profesor sa po prvý raz v živote úprimne zamiluje a prestáva racionálne uvažovať…

Nielen divácky ohlas, ale i festivalové uznania zožala v minulom roku snímka NÁŠ VODCA nemeckého režiséra Dennisa Gansela – dráma inšpirovaná skutočnou udalosťou, stredoškolským experimentom v podobe „hry na nacizmus“. Obľúbený učiteľ Wenger presvedčí triedu, aby si v rámci týždenného projektu vyskúšala autokratický režim. Vznikne skupina Vlna, ktorá dovtedy rozhádaných jedincov zjednotí, ale čoskoro sa vymkne učiteľovej kontrole.

Fenoménom roka sa stal osemoscarový MILIONÁR Z CHATRČE „trainspottingového“ režiséra Dannyho Boylea – film zachytávajúci príbeh chudobného chlapca z bombajského slumu, ktorý sa náhodou dostal do indickej súťaže Milionár. Keď sa negramotný Jamal Malik dostane k najvyššej otázke za dvadsať miliónov rupií, začnú ho upodozrievať z podvodu. Policajtom teda predostrie svoj životný príbeh, z ktorého pochopia, prečo vedel odpovede na všetky tie zákerné otázky.

V júni bude mať celosvetovú premiéru pozoruhodný film francúzskeho režiséra Yanna Arthus-Bertranda DOMOV. Fascinujúci let ponad päťdesiat krajín sveta, zachytávajúci krásy a poklady našej planéty, ponúka úžasný pohľad z vtáčej perspektívy na jej panensky nedotknuté miesta, ale i zdevastované oblasti. Vydáme sa na nádhernú cestu okolo sveta plnú emócií – z hlbín austrálskeho korálového pobrežia na vrchol hôr Kilimandžáro, z amazonských pralesov do púšte Gobi, z bavlníkových plantáží do priemyselného Šanghaja a ešte ďalej.

PROGRAM FK NOSTALGIA jún 2009

9.6. TALIANČINA PRE ZAČIATOČNÍKOV L. Scherfig, Dán., 2000
11.6. KÁVA A CIGARETY Jim Jarmusch, USA/Jap., 2003
16.6. NÁŠ VODCA Dennis Gansel, Nem., 2008
18.6. UMIERAJÚCE ZVIERA Isabel Coixet, USA, 2007
23.6. STRACH(Y) Z TMY Blutch a ďalší, Fr., 2007
25.6. DOMOV Yann Arthus-Bertrand, Fr., 2008
30.6. MILIONÁR Z CHATRČE Danny Boyle, Brit./USA, 2008