Jonze_KaufmanKto videl filmy „Being John Malkovich“ a „Adaptation“ nepochybuje o kvalitách tandemu „Jonze“/“Kaufman“, o ich bezbrehej tvorivosti a občas absurdne uletenej schopnosti imaginácie a mystifikácie. Okrem spoločnej kooperácie má každý (obaja veľmi vplyvní hollywoodski autori) za sebou aj samostatné projekty, ktoré dokazujú, že aj osve sú to nanajvýš plodné a tvorivé osobnosti (spomeňme napr. Kaufmanove scenáre k filmom ako „The Confession of Dangerous Mind“ – Clooneyho režijný debut alebo „Eternal Sunshine of Spotless Mind“). Teraz zdá sa nastal čas, aby sa obaja spojili a ohúrili svet niečím novým.

To nové, scenáristicky podpísané ako inak Kaufmanom a režijne zastrešené Jonzom (v režijnej asistencii s Kaufmanom), sa bude volať „Synekdoche“, stupňovanie očakávaní sa autorská dvojica snaží zdvojnásobiť tým, že zatiaľ ani náznakom nezverejnila, o čom by to asi tak mohlo byť a názov veru nič bližšieho neosvetľuje – synekdocha je literárny umelecký prostriedok, tróp podobný metonýmii, kde je význam slova prenesený na kvantitatívnom základe. Jediné známe mená spájané s týmto menom sú herci Philip Seymour Hoffman a Michelle Williams.

Čo sa týka projektov robených separé: Spike Jonze na rok 2008 chystá animovaný film „Where The Wild Things Are“ s Beniciom Del Torom, Michelle Williams, Catherine Keener, Forestom Whitakerom a ďalšími, adaptáciu známej klasickej rozprávky Mauricea Sendaka.

Kaufman s Jonzem sú zároveň produkčne (spolu s kvantom ďalších slávnych osobností) podpísaní pod veľmi netradičný animovaný filmový experiment Nirvana Mullicka „The 1 Second Film“.

Kto týchto dvoch šialencov pozná, vie, že sa môže tešiť ako malé dieťa na prázdniny . . .