Harvey Weinstein © David Shankbone Harvey Weinstein © David Shankbone

Už niekoľko dní sa hollywoodske médiá zaoberajú najmä prípadmi sexuálneho obťažovania, ktoré už vyústili aj k prepusteniu dotknutých osôb. Jedná sa o producenta Harveyho Weinsteina a Andyho Signora, ktorý vytvoril YouTubeový seriál Honest Trailers.

Filmový magnát so spôsobmi z minulého storočia

Ak vám meno Harveyho Weinsteina znie povedome, je to pravdepodobne preto, lebo patrí medzi zakladateľov produkčných spoločností Miramax a The Weinstein Company. Ako producent sa podieľal na filmoch ako Clerks (1994), Anglický pacient (1996), Dobrý Will Hunting (1997) či Zamilovaný Shakespeare (1998). Podpísaný je aj pod väčšinu filmov režiséra Quentina Tarantina.

Jeho nevhodné správanie voči ženám bolo predmetom verejného tajomstva vraj poriadne dlho. Podľa všetkého šlo zo strany Harveyho Weinsteina o správanie, ktoré jeho profesionálne pôsobenie v biznise sprevádzalo minimálne tri desaťročia. V médiách ste sa o nich mohli dočítať až 5. októbra, keď New York Times uverejnilo rozsiahly článok, v ktorom uverejnili vyjadrenia viacerých žien, medzi ktorými boli herečky, modelky, ale aj anonymné asistentky či brigádničky.

S viacerými sa po obvinení zo sexuálneho obťažovania dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Udržať vec mimo médií tak dlho zdá sa pomohla aj formulácia pracovných zmlúv, ktoré podpisovali zamestnanci jeho produkčnej spoločnosti. V nej sa zaviazali, že nebudú verejne hovoriť o spoločnosť alebo o jej vedení spôsobom, ktorý by poškodil ich reputáciu.

Harvey Weinsten  má za sebou veľa úspešných filmových projektov, okrem toho aj Oscara za Zamilovaného Shakespeara. Krátko po uverejnení článku vedenie spoločnosti The Weinstein Company uviedlo, že sa Harvey Weinstein na nejaký čas stiahne z firmy. Potom, ako sa počas víkendu vynorili ďalšie a ďalšie obvinenia, spoločnosť v pondelok 9. októbra vydala vyhlásenie, že producent definitívne končí.

Harvey Weinstein čelí silnému odsúdeniu na strane mnohých vplyvných mien Hollywoodu. Patril medzi pravidelných podporovateľom Demokratickej strany a jej predstaviteľov, ktorým venoval v priebehu rokov viac ako 1,4 milióna dolárov. Tých sa teraz mnohí demokrati vzdali a venovanú sumu darovali rôznym charitám, ktoré sa venujú problémom žien.

Producent, ktorý má už úctyhodných 65 rokov, sa obvineniam pokúsil postaviť čelom. Vyjadril sa, že na svojom probléme pracuje aj s pomocou psychoterapeuta. Ako vysvetlenie však trochu nešťastne dodal, že [v]yrastal v 60. a 70. rokoch, keď boli pravidlá správania sa na pracovisku iné.“ Jeho advokátka Lisa Bloom  ho vzhľadom na to prirovnala k „dinosaurovi, ktorý sa učí novým spôsobom“.

Z toho by azda mohol človek nadobudnúť dojem, že je reč o nemiestnych narážkach v práci. Svedectvá žien skôr naznačujú, že Weinstein zámerne využíval svoje vplyvné postavenie vo firme a teda aj možnosť ovplyvniť kariéru dotknutých žien v snahe vmanipulovať ich k nadviazaniu sexuálneho vzťahu.

Mimochodom, Lisa Bloomová v sobotu 7. októbra rezignovala po tom, ako sa začali vynárať ďalšie obvinenia. Ako silná zástupkyňa práv žien už pred tým čelila silnej kritike za ochotu Weinsteina právne zastupovať aj napriek jeho povesti.

Odísť musel aj spoluzakladateľ kanálu Honest Trailers

V rovnaký deň, 5. októbra, dal pre sexuálne obťažovanie svojej sľubnej kariére zbohom aj Andy Signore, jeden zo spoluzakladateľov kanálu Honest Trailers na službe YouTube. Kanál si od roku 2012 uštipačne uťahuje z trailerov na známe filmy, čím si získal nielen veľkú popularitu u divákov, jeho kvality vyzdvihla aj americká televízna akadémia, ktorá program dvakrát nominovala na cenu Emmy v kategórii Outstanding Short FormVariety Series (v preklade Vynikajúci krátky varietný seriál).

V prípade Andyho Signora sa vec prevalila vďaka sérii tweetov, v ktorých dotknuté ženy opísali jeho správanie, charakterom veľmi podobné tomu Harveyho Weinsteina, ako aj benevolentný postup tých, ktorým obťažovanie nahlásili. Spoločnosť Defy Media, ktorá je materskou firmou YouTube kanály Screen Junkies, pod ktoré patrí aj kanál Honest Trailers, tvrdí, že sa o obvineniach voči Signorovi dozvedela prvýkrát v auguste a prešetrovala ich. Zverejnené skúsenosti žien ich však prispeli k razantnej reakcii. Pracovný pomer s Andym Signorom okamžite ukončili a dodali, že ich v ich spoločnosti nie je miesto pre obťažovanie či diskrimináciu.