Jana Kirshner na 10. odovzdávaní cien Slnko v sieti, foto © Peter Frolo Jana Kirshner na 10. odovzdávaní cien Slnko v sieti, foto © Peter Frolo

Bratislava 20. marca 2023: O necelý mesiac sa dozvieme mená víťazov filmových ocenení Slnko v sieti za rok 2022. O tom, kto získa Divácku cenu rozhodne verejnosť, ktorá už môže za svojho favorita hlasovať.

Tohtoročný slávnostný večer pripomenie z priestorov koncertného štúdia Slovenského rozhlasu niekoľko dôležitých míľnikov zo sveta pôvodnej kinematografie – šesťdesiat rokov od založenia Slovenského filmového ústavu či sedemdesiat rokov od začiatku prevádzky filmových ateliérov na Kolibe.

Počas ceremoniálu, ktorý bude moderovať Branislav „Bruno“ Ciberej, zaznejú známe piesne v podaní speváčok Alžbety Ferencovej, Jany Kirschnerovej a Veroniky Rabada. Odovzdávanie cien spestria aj Slovenskí Symfonici pod taktovkou dirigentky Michaely Rózsa Růžičkovej.

Do dvanásteho ročníka cien Slovenskej filmovej a televíznej akadémie bolo tentoraz prihlásených 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. A prvý raz aj 5 snímok v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál, kde je podmienkou prihlásenia ich pôvodný originálny formát. Okrem Diváckej ceny, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť, bude počas večera už tradične odovzdaná aj cena za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Do súťaže o Divácku cenu sa zaradia diela, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a boli uvedené na verejnosti počas posledného roka. Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jedno, ktoré považuje za najlepšie a vo formulári na webovej stránke Slnka v sieti mu udeliť svoj hlas. Hlasovanie potrvá do 7. apríla 2023. Snímka, ktorá získa najviac hlasov, bude vyhlásená počas slávnostného večera a ocenenie víťazovi odovzdá generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Laureátov prestížnych filmových cien vyhlásia v sobotu 15. apríla 2023 o 20:30 v priamom prenose na Jednotke. Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav.

Hlasovať za Divácku cenu verejnosti môžete na webovej stránke ocenenia Slnko v sieti www.slnkovsieti.sk. Podujatie z verejných zdrojov podporil Audiovizuálny fond.