Re-AnimatorVšetci ozajstní milovníci hororu si určite vždy radi pochutnajú na každej zaujímavej lahôdke z dielne Stuarta Gordona a Briana Yuznu. Títo dvaja (hororoví) veteráni totiž pripravujú ďalšie pokračovanie skutočnej klasiky v tomto žánre, legendárneho Re-Animatora.

Snímok Re-Animator (Znovuoživovateľ) natočil v roku 1985 režisér Stuart Gordon a produkcie sa ujal Brian Yuzna. Hororová komédia podľa poviedok spisovateľa Howarda Phillipsa Lovecrafta (1890 – 1937) rozpráva príbeh sebavedomého študenta medicíny Herberta Westa (Jeffrey Combs), ktorý spoluobjavil špeciálne sérum, umožňujúce oživiť (nielen) ľudský mozog.

Spolu so svojím spolužiakom Danom Cainom (Bruce Abbott) začnú robiť pokusy na mŕtvolách v márnici, ale výraznejší úspech nedosahujú, pretože nebožtíci sa po oživení chovajú ako agresívne zombie a zabíjajú všetko, čo im príde do cesty. Situáciu ešte skomplikuje dr. Hill, ktorý Westa nenávidí a rád by si privlastnil jeho vzácny objav…

Re-Animator predstavuje v rámci žánru ozajstný skvost a myslím, že aj H.P. Lovecraft by bol s týmto filmom spokojný. Je len málo ľudí, ktorí podobné snímky, založené predovšetkým na záplave brutálnych a krvavých scénach dokážu aj patrične oceniť. Ak však patríte napríklad k milovníkom rannej tvorby Petera Jacksona (Bad Taste, Braindead), tak by vás mohol potešiť aj Re-Animator.

V roku 1990 vznikol druhý diel s názvom Bride of Re-Animator (Nevesta Re-Animátora), tentokrát v réžii Briana Yuznu a hororoví fanúšikovia si opäť prišli na svoje. Herbert West pokračoval vo svojich pokusoch a Cain sa stal jeho plnohodnotným asistentom.

O 13 rokov neskôr (r.2003) natočil Yuzna ďalšie pokračovanie, nazvané Beyond Re-Animator (Návrat Re-Animátora). Šialený vedec West sa kvôli svojim pokusom dostane do prísne stráženého väzenia, ale aj tam sa mu podarí vykonať zopár zaujímavých experimentov…

Obidve pokračovania už bohužiaľ nedosiahli taký úspech, ako prvý Re-Animator, ale zmeniť by to mohol ďalší diel s názvom House of Re-Animator, ktorý sa pripravuje na rok 2008. Na režisérsku stoličku sa opäť posadí Stuart Gordon a do hlavných úloh sa vrátia Jeffrey Combs a Bruce Abbott, ktorým bude sekundovať výborný William H. Macy (Fargo, Sahara) ako prezident Spojených štátov. Herbert West bude tentokrát oživovať mŕtvoly priamo v Bielom dome… Aj vy sa už tešíte?