Francúzsky herec Jean Dujardin sa preslávil vďaka hlavnej úlohe vo filme The Artist (2011). Odvtedy získal zopár vedľajších úloh aj v amerických filmoch, ale až teraz prichádza snímka, ktorá by ho mohla posunúť ďalej. A opäť vzniká v domácej francúzsko-belgickej koprodukcii. Akčný thriller The Connection (spomína sa aj s názvom La French) je založený na skutočných udalostiach zo 70. rokoch.

Scenár bol napísaný podľa svetoznámeho prípadu French Connection. Išlo o dômyselnú schému pašovania heroínu z Turecka do Francúzka a odtiaľ ďalej cez Kanadu do Spojených štátov. Na prelome 60. a 70. rokov bola táto francúzska spojka zodpovedná za väčšinu heroínu dovážaného na americký trh. Riadila ju korzická mafia, ktorá vyrástla na kšeftoch počas nacistickej okupácie a bábkového štátu na juhu krajiny.

Jean Dujardin v snímke stvárni mladého vyšetrovacieho sudcu Pierra Michela, ktorý sa napriek rodine, pustí do nebezpečného prípadu. Thriller bude mať premiéru o pár dní na festivale v Toronte a v decembri sa dostane do francúzskych kín.