Filmový klub NOSTALGIA – program JÚL 2008

03.07. EDITH PIAF (Olivier Dahan, Fr./Brit., 2007)
10.07. SLEPÉ LÁSKY (Juraj Lehotský, SR, 2008)
15.07. TÁTO KRAJINA NIE JE PRE STARÝCH (E. a J. Coen, USA, 2007)
23.07. TÚŽBA, OPATRNOSŤ (Ang Lee, Hongkong/Čína, 2007)
31.07. SWEENEY TODD: ČERTOVSKÝ HOLIČ Z FLEET STREET (Tim Burton, USA, 2007)

Prestížnymi cenami ovenčené súčasné snímky z Európy (i Slovenska!), Ázie a Ameriky ponúka všetkým priaznivcom kvalitného filmu bratislavský Filmový klub Nostalgia vo svojom júlovom programe.

Letný cyklus Hudba a film pokračuje francúzskou snímkou EDITH PIAF režiséra Oliviera Dahana o legendárnej speváčke, ktorá žila naplno, nikdy nič neľutovala – a jej magický hlas, piesne i životný príbeh sa stali nesmrteľnými. Hlavná predstaviteľka Marion Cotillard získala Oscara pre najlepšiu herečku. Viac ako jeden výnimočný filmový zážitok sľubuje projekcia filmu mladého slovenského dokumentaristu Juraja Lehotského SLEPÉ LÁSKY, prinášajúceho štyri príbehy o rôznych podobách lásky medzi nevidomými ľuďmi, ktorých pohľad na život je v mnohom čistý a často odkrýva „nevidené dimenzie“, napovedajúce, čo v skutočnosti znamená nájsť si to pravé miesto naplnenia a šťastia na svete. Lehotského pôsobivý film bol senzačne uvedený na festivale v Cannes, kde získal Cenu Medzinárodnej konfederácie artkín. Bonusom navyše je krátky animovaný predfilm Ivany Šebestovej ŠTYRI, príbeh o láske z pohľadu štyroch žien, ktorých životy sa pretnú v okamihu nehody. Výborný film talentovanej slovenskej animátorky nedávno zvíťazil na festivale v Ríme. Americkým filmom roka, oceneným Oscarmi za najlepší film, réžiu i scenár sa stal čiernohumorný thriller TÁTO KRAJINA NIE JE PRE STARÝCH bratov Coenovcov. Nudný život Llewelyna Moosa, obyvateľa amerického zapadákova, zmenil nález hromady mŕtvol a auta s kufrom plným drog a peňazí – podľahnutím pokušeniu využiť ich vo svoj prospech otvoril bránu do pekiel. „Je to pravdepodobne náš najdrsnejší a najtemnejší film,“ charakterizuje snímku Joel Coen.

Záverečnou snímkou ďalšieho letného cyklu Podoby Ázie, ktorého ambíciou bolo prostredníctvom reprezentatívnych súčasných diel popredných ázijských filmových tvorcov rozšíriť povedomie o ázijských krajinách, je hongkongsko-čínsky film TÚŽBA, OPATRNOSŤ, ktorý nakrútil známy Ang Lee. Erotický špionážny thriller, ocenený Zlatým levom na festivale v Benátkach, je temným ľúbostným príbehom, ktorý sa odohráva v Šanghaji počas japonskej okupácie. Hlavnou hrdinkou je čínska študentka Wang, ktorej revolučné odhodlanie schladí jej masochistická závislosť na japonskom kolaborantovi, pánovi Yee, ktorého má v úlohe „sexuálnej agentky“ vydať odboju na smrť. Smrť čaká aj niekoľkých pánov vo filme Tima Burtona SWEENEY TODD: ČERTOVSKÝ HOLIČ Z FLEET STREET, Oscarom za najlepšiu výpravu ocenenom filmovom prepise legendárneho muzikálu, v ktorom sa Johnny Depp predstaví ako Benjamin Baker – muž, ktorý bol neprávom odsúdený a uväznený. Po rokoch sa vracia do Londýna a prisahá pomstu nielen za roky strávené za mrežami, ale aj za osud, ktorý stretol jeho ženu a dcéru. Znovu otvorí svoje holičstvo a stáva sa čertovským Sweeneym Toddom, ktorý „holil gentlemanov, o ktorých už nikto nikdy nepočul.“