Distribučná spoločnosť SPI International uvádza, po úspechu v Poľsku a Česku, projekt putovného filmového festivlau Filmostrada. Predstavených bude pustupne šesť výnimočných európskych filmov.

Dogville

Krajina: Dánsko/Francúzko/Švédsko
Rok: 2003
Minutáž: 136 minút

Réžia: Lars von Trier
Scenár: Lars von Trier
Kamera: Anthony Dod Mantle
Hrajú: Nicole Kidman, Stellan Skarsgard, Paul Bettany, Harriet Andersson, Lauren Bacall, Jean-Marc Barr, Blair Brown, James Caan


Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstermi. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc – akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangsteri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení …

Padlé ženy

Krajina: Veľká Británia/Írsko
Rok: 2002
Minutáž: 119 minút

Réžia: Peter Mullan
Scenár: Peter Mullan
Kamera: Nigel Willoughby
Hrajú: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy, Eileen Walsh


Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na „vôľu božiu“. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych „polepšovniach“ a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia.

Bodysong

Réžia: Simon Pummell

Krajina: Veľká Británia
Rok: 2003
Minutáž: 83 minút


Kontroverzný umelecký dokument zachytávajúci život človeka od jeho narodenie až po smrť. Bodysong svojou silou, podmanivosťou a až priam šokujúcou reálnosťou a otvorenosťou dokáže svojho diváka vtiahnuť a silne zaujať. Film bol ocenený ako najlepší britský dokument roku 2003 a jeho režisér bol nominovaný na Tiger Award MFF v Rotterdame. Po úspešnom uvedení projektov Putovanie vtákov a Naqoyqatsi nás i na Slovensku čaká ďalšia filmová udalosť na poli umeleckých dokumentov. Film bude prístupný od 18 rokov.

Dom bláznov

Krajina: Rusko/Francúzsko
Rok: 2002
Minutáž: 104 minút

Réžia: Andrej Končalovskij
Scenár: Andrej Končalovskij
Kamera: Sergej Kozlov
Hrajú: Julia Vysocky, Jevgenij Mironov, Sultan Islamov, Bryan Adams


V r. 1996 počas prvej čečenskej vojny je hraničná oblasť Ingušsko pod vládou Čečenov. Blízko hranice je psychiatrická liečebňa. Jej osadenstvo žije svojim životom, nič netušiac o tom, čo sa deje okolo. Keď raz vlak, ktorý pravidelne prechádza okolo ústavu, nepríde, pacienti sú zmätení. V nasledujúce ráno zistia, že personál je preč. V izolovanom ústave vypukne chaos. Duševne chorí, narušení i postihnutí sa musia teraz postarať sami o seba, ako to najlepšie dokážu. Niektorí sa dokonca rozhodnú odísť – sú slobodní. Ale keď začujú bombardovanie, vrátia sa na miesto, ktoré je pre nich vlastne domovom. Vojna medzi Rusmi a Čečenmi sa priblížila až k nim. Vojaci oboch strán onedlho vtrhnú do ústavu a ten sa zrazu stáva sídlom šialenej vojny. Prítomnosť bláznov len umocňuje iróniu vojnovej hrôzy… Film je inšpirovaný skutočným príbehom.

Ruská archa

Krajina: Rusko/Nemecko
Rok: 2003
Minutáž: 96 minút

Réžia: Alexander Sokurov
Scenár: Alexander Sokurov, Anatolij Nikiforov
Kamera: Tilman Büttner
Hrajú: Sergej Drejden, Maria Kuznecova, Leonid Mozgovoj, Maxim Sergejev, Jelena Rufanova, Anna Alexachina, Konstantin Anisimov, Alexej Barabaš, Vladimir Baranov


Neznámy francúzsky aristokrat z 19. storočia sa prechádza po majestátnych chodbách Ermitáže a stáva sa našim sprievodcom po slávnej histórii veľkého Ruska. Stretáva rôzne postavy ruských a európskych dejín, zoznamuje nás s ich osudmi a predstavuje mnohé majstrovské diela svetového umenia . Spolu s ním sa môžeme kochať krásnymi obrazmi, farbami a hudbou. Po chodbách slávnej galérie pláva archa , pomocou ktorej sa dostaneme až k tajomstvám ruskej duše….

Syn nevesty

Krajina: Španielsko/Argentína
Rok: 2001
Minutáž: 122 minút

Réžia: Juan José Campanella
Scenár:Juan José Campanella, Fernando Castets
Kamera: Daniel Shulman
Hrajú: Ricardo Darín, Héctor Alterio, Norma Aleandro, Eduardo Blanco, Natalia Verbeke, Gimena Nóbile, David Masajnik


Štyridsaťdvaročný Rafael má krízu. Žije v tieni svojho otca, má výčitky svedomia, že zanedbáva svoju matku, jeho bývalá manželka mu vytýka, že trávi málo času s ich dcérou a rozhodol sa , že sa rozíde so svojou priateľkou. Keď už je úplne na dne a začne mať problémy so srdcom, stretne sa so svojim priateľom z detstva Juanom, ktorý mu pomôže usporiadať si minulosť a odhaliť prítomnosť v novom svetle. „Syn nevesty“ bol nominovaný v r. 2002 na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film a získal množstvo cien na rôznych latinsko-amerických festivaloch.