Zdroj: Fest Anča Zdroj: Fest Anča

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa ako jeden z mála festivalov odohral aj počas dvoch pandemických rokov, no tohto roku sa bude konať v plnej sile naživo v Žiline od 30. júna až do 3. júla 2022. Diváci sa môžu tešiť na prierez toho najzaujímavejšieho zo sveta animácie, no festival zároveň ponúkne bohatý program, zameraný na tému – ŽENY V ANIMÁCII. Fest Anča premietne nielen kultovú japonskú animáciu Belladonna smútku, ale vzdá aj hold prvej dáme slovenského animovaného filmu, Jaroslave Havettovej. Jubilejný 15. ročník sa rovnako zameria na výraznú líniu slovenských animátoriek.

Festival expanduje

Rok 2022 bude pre Fest Anču plný noviniek! Prvou z nich je Študentské fórum, ktoré sa bude konať od 27. júna do 3. júla a vytvorí prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi z regiónu strednej a východnej Európy a školami z krajín západnej Európy. „Ambíciou je vytvoriť platformu pre stretávanie sa škôl s fokusom na animáciu a jej výučbu v Európe, ako aj vytvoriť priestor pre potrebnú reflexiu stavu tohto vzdelávania a dosiahnuť dopad na výchovu a podporu kapacít budúcich kultúrnych aktérov,” hovorí o projekte riaditeľka festivalu Ivana Sujová a výkonná riaditeľka Nina De Gelder.

Festival sa rozrastie nielen dátumovo, ale aj priestorovo. Okrem notorickej Stanice Žilina-Záriečie a Novej Synagógy sa návštevníci môžu tešiť na program v priestoroch Mestského divadla Žilina. Fest Anča navštívi aj priestory Bábkového divadla Žilina, či kníhkupectva Artforum.

Ďalšie rozšírenie festivalu je tentokrát virtuálne. „Po minuloročnej skúsenosti s online verziou festivalu sme sa rozhodli sprístupniť malú časť filmového programu týždeň po Fest Anči na online platforme DAFilms.sk,” hovorí Ivana Sujová. Online diváci si tak budú mať možnosť vychutnať šesť pásiem tematického fokusu zameraného na ženy v animácii, ale aj tri pásma krátkych animovaných filmov pre deti, aj v pohodlí svojich domovov. Spomínané bloky budú samozrejme premietané aj naživo v Žiline počas konania festivalu.

Celý program a viac informácií o festivale nájdete aj tu:

festanca.sk
facebook.com/festanca
twitter.com/festanca
www.instagram.com/fest_anca
fotografie z predošlých ročníkov

Zdroj: Fest Anča