Predaj lístkov na 23. Ročník Febiofestu je v Prahe v plnom prúde! Festival tu začína už 17. 3. a skončí na Veľký piatok, teda 25.3. Na Slovensku sa v priebehu marca a apríla môžeme tešiť na 150 filmov z viac ako 56 krajín.

V Prahe sú jedným z mnohých lákadiel zahraničné hviezdy filmu. Tento rok to bude pestré, dorazí výborná španielska herečka a veľká múza režiséra Pedra Almodóvara, Carmen Maura, britský herec Daniel Brühl, škótsky režisér a herec Peter Mullan a ďalších viac ako 40 zahraničných hostí.

To, na čo sa však tešíme najviac sú filmy!

Áno, Oskarom ocenený film Spotlite by nemal chýbať v programe milovníkov drámy, tak ako aj film Carol v hlavnej úlohe s Cate Blanchete. Ak ste sa vám srdiečko poskočilo pri mene Daniel Brühl , tak potom si nenechajte ujsť jeho nový film Kolónia, kde exceluje aj Ema Watson. Slovenskú tvorbu bude na Febiofeste reprezentovať napr. film o živote vyhasnutej filmovej hviezdy – Eva Nová v hlavnej úlohe s Milkou Váššaryovou. Fanúšikovia českých filmov si tento rok prídu na svoje, do programu je totiž zaradený aj nový film režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami a tiež film Já, Olga Hepnerová o poslednej žene popravenej v socialistickom Československu za niekoľkonásobnú vraždu.

Ak máte radi dokumentárnu tvorbu, potom nevynechajte v slovenských ozvenách Febiofestu film Heleny Třeštíkovej Zkáza krásou. Život českej herečky Lídy Baarovej rezonuje v poslednej dobe aj vďaka filmu Filipa Renča, ktorý mal v januári premiéru aj v slovenských kinách.

Témy, ktoré nás zaujímajú

Samozrejmosťou sú už overené sekcie: Svetová panoráma, Proti prúdu či Latinská Amerika a ďalšie. Tento rok sa organizátori festivalu rozhodli postaviť diváka tvárou v tvár novej sekcii – filmom s utečeneckou témou. O útekoch z domova, krajiny, od rodiny, z dôvodov ekonomických, či oveľa prostejších – zo strachu o život. Dodnes už sčasti zničeného utečeneckého tábora v Calais vás vtiahne film Úhor. V „ďzungli“, ako tábor prezývajú, sa paradoxné ocitá Európan bielej pleti a snaží sa dostať preč zo starého kontinentu. Somálsko je pre nás synonymom pre novodobých pirátov. Prečo to tak je a čo vedie ľudí k tomuto riskantnému spôsobu života? Film Fishing without nets vám o tom mnoho napovie.

Problém utečencov ale nie je to jediné, čo dnes trápi Európu a na čo chce aj tohtoročný Febiofest poukázať. V spolupráci s organizáciou Amnesty International udelí po prvýkrát špeciálnu cenu Amnesty International Febiofest Award, ktorá má hlavne poukázať na nespravodlivo uväznených umelcov a novinárov po celom svete. Febiofest tak odkazuje na minuloročné aktivity okolo väzneného ukrajinského filmára Olega Sentsova.

V kinosálach pražského Febiofestu sa budú premietať taktiež filmy, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári – Ženy na pokraji nervového zrútenia, road-movie Spomeň si, či Dáma v dodávke.

Ak máte chuť zažiť Febiofest v Prahe, nemali by ste vynechať Febio Music Fest, na ktorom bude hosťovať 31 skupín a DJ-ov. A pre všetkých, ktorí si radi doprajú kvalitné jedlo a vychutnávajú si aj jeho príbeh, sa po otvára druhý ročník Febiofest Culinary Cinema. „S filmem roste chuť“ a preto sa po každej filmovej projekcii môžete vychutnať večeru od špičkových kuchárov!

Vychutnajte si aj vy filmovú nádielku či už na Febiofeste v Prahe alebo na jeho ozvenách na Slovensku. Dobrých filmov totiž nie je nikdy dosť!