Tak a prvá várka je za nami. Aj keď sme boli ukrátení o krásne falošný galavečer plný nádherných šiat a bielych zubov, ocenení Zlatými Glóbusmi boli oznámení počas živo vysielanej tlačovej konferencie.

Podľa očakávania sa najlepším filmom v dramatickej kategórii stalo fantastické Pokánie Joa Wrighta a najlepším muzikálom/komédiou Burtonov temný Sweeney Todd (u nás premiéra vo februári). V hereckej kategórii sa nekonalo žiadne prekvapenie. V dramatickej kategórii dominovali veteráni Daniel Day Lewis (Až na krv) a Julie Christie (Ďaleko od nej). Taktiež nijako prekvapujúci nebol ani triumf Marion Cotillard, ktorá si odniesla ocenenie za fenomenálny výkon vo filme Edith Piaf. Ocenenie v mužskej kategórii si odniesol Johnny Depp za Sweeney Todda. Vo vedľajších hereckých úlohách dominovali Cate Blanchett za rolu Boba Dylana v experimentálnom filme I’m Not There a Javier Bardem za rolu psychopatického vraha vo filme No Country for Old Men.

Prekvapenie nastalo až v kategórii režisér a zahraničný film. V tvrdej konkurencii Bratov Coenovcov, Joa Wrighta, Ridley Scotta a Tima Burtona zišiel víťazné Julian Schnabel za film The Diving Bell and the Butterfly, ktorý si odniesol ocenenie za najlepší cudzojazyčný film, čím vyšachoval favorizovanú rumunskú drámu 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni. Cena za najlepší animovaný film putovala opäť do Pixaru za film Ratatouille. Ocenenie za celoživotné dielo, cenu Cecila B. De Milla dostal režisér Steven Spielberg.

Zlate glóbusy sú za nami a na konci januára sa dozvieme nominantov na cenu najvyššiu – Oscar. A vďaka výnimočným filmom a úchvatným hereckým výkonom sa môžeme tešiť na skutočne napínavý súboj.