Zlatá zem © 2020 Waldemar Švábenský

Režisér Dominik Jursa roky sledoval zápas obyvateľov troch obcí východného Slovenska s americkou ropnou spoločnosťou. Do kín vstúpi 25. júna jeho dokumentárny film Zlatá zem (2020). Premiéra filmu sa uskutoční symbolicky v najzvučnejšom východoslovenskom kine Úsmev. Do slovenských kín a alternatívnych projekčných priestorov prináša Zlatú zem nová distribučná platforma Film Expanded.

Dominik Jursa je súčasťou nastupujúcej generácie mladých talentovaných dokumentaristov. V centre jeho záujmu stojí boj za ľudské práva, občiansky aktivizmus či environmentálne otázky. Zlatá zem zobrazuje tradičný obraz slovenskej politickej reality, v ktorej sa rozhoduje o nás bez nás. Obyvateľov východoslovenských obcí sa ťažba na ich území bytostne dotýka, no o jej povolení sa dozvedajú ako poslední. Výnimočnosť tejto kauzy však spočíva v jej šťastnom konci, ktorý dáva nádej ďalším zdanlivo slabým alebo bezmocným komunitám: „Osobne som veľmi rád, že žijem v spoločnosti, kde jedinec s dostatočným odhodlaním a vierou v svoju pravdu, má šancu uspieť aj v nerovnom súboji. Mám radosť, že občianska spoločnosť kvitne aj v tých najzabudnutejších kútoch našej krajiny. Menej sa teším z toho, akým spôsobom fungujú niektoré slovenské úrady. Z môjho pohľadu je veľký kus viny za vyhrotenie situácie na ich pleciach a v konečnom dôsledku na to doplatili obe strany sporu,” vyjadril sa režisér Dominik Jursa.

„Teší ma, že snímka Dominka Jursu Zlatá zem bude mať premiéru v našom košickom kine Úsmev, keďže zobrazuje dôležitý (a napokon aj víťazný!) boj o životné prostredie, ktorý sa viedol práve na východnom Slovensku. Divákov preto srdečne pozývam na tento malý veľký film o odvahe a odhodlaní jednotlivcov, ktorí pri ochrane prírody bojujú za nás všetkých. Verím, že sa Kino Úsmev stane miestom, kde sa tieto malé vojny o náš životný priestor budú ďalej rozvíjať v plodných diskusiách po filme,” povedala Nina Šilanová, dramaturgička kina Úsmev.

V čase, keď sa klimatická kríza stáva v globálnom meradle čoraz naliehavejšou, potrebujeme umenie a filmy, ktoré sú angažované a tematizujú environmentálne otázky. Ťažba je fenomén, ktorého obeťou je predovšetkým ekosystém Zeme, no zásadným spôsobom ovplyvňuje aj mnohé ľudské osudy. „Ľudia v súčasnosti veľmi citlivo vnímajú otázky životného prostredia a oveľa viac sú ochotní premýšľať nad hodnotovými témami,” povedala producentka filmu Barbara Janišová Feglová z HITCHHIKER Cinema, ktorá chce touto cestou pozvať divákov na premietania filmu po celom Slovensku.

Film bude rotovať v slovenských kinách od 25. júna. Okrem bežnej kamennej distribúcie zamieri Zlatá zem aj do obcí, kde bola nakrúcaná – Ruská Poruba, Smilno, Vyšná Oľka. Viacerých premietaní sa zúčastní aj režisér Dominik Jursa, aby mohol viesť živé diskusie s divákmi a diváčkami. „Pôvodne sme mali do distribúcie ísť na jar, ale zastavila nás koronakríza a zavreté kiná. Teraz sú kiná opäť otvorené a my sa veľmi tešíme zo záujmu kinárov nasadiť Zlatú zem. Od čias premiéry skrátenej televíznej verzie si film okolo seba buduje pozitívnu náladu na sociálnych sieťach a vzbudzuje aj záujem médií, načo chceme nadviazať. Veríme, že budú premietania navštevované v čo najvyššej možnej miere,” povedal Adam Straka z distribučnej spoločnosti Film Expanded.