Aj napriek množstvu zlých filmov, za ktoré je dlhodobo kritizovaný, si vie Nicolas Cage stále nájsť cestu aj k tým dobrým, v ktorých dokáže zažiariť. V posledných rokoch takými boli Obchodník so smrťou (Lord of War, 2005), Zlý poliš (The Bad Lieutenant, 2009), či Kick-Ass (2010). Teraz sa mu črtá ďalšia šanca vyhrabať sa z filmového bahna.

Nádej do fanúšikov tohto naozaj dobrého herca vlieva meno Paul Schrader. Svojho času to bol hviezdny scenárista, ktorý napísal majstrovské kúsky ako The Yakuza pre Sydneyho Pollacka, Taxikár pre Martina Scorseseho a Obsession pre Braina De Palmu. A to boli prosím pekne len jeho prvé tri scenáre. Potom prišli aj ďalšie spolupráce so Scorsesem na Zúriacom býkovi a Poslednom pokušení Krista, Pobrežie moskytov s Harrisonom Fordom a Helen Mirren i viaceré vydarené filmy, ktoré si napísal aj zrežíroval on sám. Toľko tá dobrá správa. Najnovší film s Nicolasom Cageom napísal práve Schrader a bude ho aj režírovať.

Od Posledného pokušenia krista, ktoré malo premiéru v roku 1988, sa však Schraderovi nedarilo. Nadšenie treba teda aspoň trochu schladiť. Detektívnu snímku s názvom The Dying of the Light mala pôvodne ešte pred pár rokmi režírovať dánska režisérska hviezda Nicolas Winding Refn (Pusher, Drive, Len boh odpúšťa). Nakoniec pri projekte ostal aspoň ako producent a scenár veľmi chváli.

Nicolas Cage stvárni agenta CIA, ktorý počas svojej poslednej misie postupne stráca zrak. A to je vlastne všetko, čo sa o príbehu vie. Zverejnené boli ešte čiastočné informácie o obsadení. V ďalších úlohách sa objavia Anton Yelchin a Iréne Jacob (Dvojaký život Veroniky, Tri farby: Červená).

Nakrúcanie sa začalo koncom januára v Rumunsku a premiéra je naplánovaná na rok 2015.