Knižný bestseller Da Vinciho Kód amerického spisovateľa Dana Browna sa čoskoro dočká filmového spracovania. Mimochodom v Hollywoode sa momentálne producenti predbiehajú v získavaní práv na sfilmovanie známych kních.

Film Da Vinciho Kód sa nachádza v pred-produkčnej fáze. V hlavných úlohách sa objavia viaceré osobnosti amerického a európskeho filmu. Profesora Roberta Langdona vyšetrujúceho vraždu kurátora Louvre stvárni momentálne najpopulárnejší americký herec Tom Hanks. Dvojicu francúzkych detektívov Sophiu Neveu a Bezu Facheho zahrajú Audrey Tautou a Jean Reno. O kvalitné herecké výkony je teda postarané.

O réžiu sa stará Ron Howard, ktorý patrí medzi najuznávanejších amerických režisérov. Stojí napríklad za snímkami Apollo 13, Oheň, Navždy a ďaleko, Grinch a za film Čistá duša dostal Oscara za réžiu. Ron plánuje točiť aj v historických pamiatkách, hlavne v galérii Louvre. Podľa informácii francúzkych denníkov by mu mali byť príslučné povolenia udelené. Francúzke ministerstvo kultúry tieto informácie zatiaľ oficiálne nepotvrdilo. Predstavitelia Louvre a mesta Paríž tento projekt vítaju, veď prečo aj nie. Samotné kniha zdvihla záujem američanov o Paríž, jednoducho chcú vidieť miesta, kde sa odohráva príbech ich obľubenej knihy. To, že väčšinou odchádzajú sklamaní ani netreba hovoriť, Dan Brown totiž realitu značne prikrášlil.

Da Vinciho Kód by sa mal začať nakrúcať už v máji, momentálne sa hovorí o júne. Všetko však závísi od dokončenia rekonštrukcie Louvre a od úradnikov ministerstva kultúry. Film by sa mal dostať do distribúcie o rok, pôvodný plán hovoril o 19. máji 2006.