John_Woo Originálna a nezabudnuteľná choreografia akčných scén, nádherné spomalené zábery a lietajúce holuby. To sú len stručné charakteristiky majstra akcie Johna Woo. K jeho obdivovateľom patrí napríklad Martin Scorsese, Sam Raimi či Quentin Tarantino a jeho snímky zastávajú v histórii akčného žánru popredné miesta.

Filmy ako Killer (1989), Hard Boiled (1992), Broken Arrow (1996) alebo vynikajúci Face/Off (1997) ostanú navždy v našej pamäti. John Woo má totiž svojský a nenapodobiteľný režisérsky štýl, na ktorý sa tak ľahko nezabúda.

Jeho Paycheck (Výplata) z roku 2003 bol zatiaľ posledným filmom, ktorý sme mali možnosť vidieť v našich kinách. Sci-fi thriller, natočený podľa krátkeho príbehu Philipa K. Dicka síce nezískal až taký úspech, ako sa očakávalo, čo bolo spôsobené predovšetkým slabým scenárom (a možno aj kastingom), ale akčné scény boli napriek tomu bezchybné. Mimochodom, jedinečná bola aj hudba Johna Powella a mnohí dnes považujú tento soundtrack za jedno z jeho najlepších diel.

Ďalším zaujímavým projektom tohto výnimočného režiséra bude akčno – dobrodružná dráma The Battle of Red Cliff, inšpirovaná klasickým čínskym románom „Romance of the Three Kingdoms“. Tento čínsky veľkofilm bude opisovať posledné dni dynastie Chan (206 pred n.l. – 220 n.l.) a reflektovať vojnu, ktorá mala za následok rozpad ríše (a tejto dynastie) a vznik troch kráľovstiev, resp. troch nezávislých štátov.

Dynastia Chan predstavuje jeden z vrcholov čínskych dejín. Rozšírila svoj vplyv až do Strednej Ázie, v období jej vlády bola dobytá Severná Kórea, otvorená hodvábna cesta (obchodná trasa medzi Áziou a Európou, po ktorej sa dopravoval hodváb až do Ríma) a konfucianizmus sa stal súčasťou bežného života.

Spomínanej vojny (resp. bitky) sa podľa historikov zúčastnilo vyše milión vojakov, takže sa môžeme okrem iného tešiť aj na pútavé masové bojové scény. Scenár k tomuto filmu napísal Wang Hui-ling (Tiger a Drak) a v hlavných úlohách sa predstavia Chow Yun-Fat (Anna a kráľ, Tiger a Drak), Ken Watanabe (Posledný samuraj, Gejša) a Tony Leung Chiu-Wai (Hrdina, 2046).

Tento projekt je v súčasnosti v štádiu príprav a začiatok nakrúcania je naplánovaný na marec 2007. To znamená, že do kín dorazí až v priebehu roka nasledujúceho, t.j. v 2008. Musíme byť skrátka trpezliví…