A potom prišla láska… © 2022 Filmtopia A potom prišla láska… © 2022 Filmtopia

Úspešná snímka na hranici medzi komédiou a drámou sa bude premietať spolu s krátkym slovenským filmom Zjavenie Jána režiséra Andreja Kolenčíka od štvrtku 12. januára.

Český film A potom prišla láska… o láske a tarote je prvým filmom, ktorý spoločnosť Filmtopia nasadzuje v roku 2023 do slovenských kín. Na plátne excelujú štyri herečky, ktoré sa spolu s režisérom Šimonom Holým podpísali aj pod scenár filmu a ženy – tvorkyne stoja aj za kamerou, zvukom, strihom a kostýmami.

S výrazne ženským tvorivým tímom sa režisér pozrel na tému veštenia z kariet, ktoré je takisto skôr doménou žien. Vo filme psychologička Kristína zúfalo hľadá lásku a šťastie. Rozhodne sa preto odísť so svojou dospelou dcérou Sárou na ozdravný víkend za kartárkou Zdenou. Cez pochybné rodové liečenie a výklady kariet zistí viac nielen o svojom problematickom vzťahu k okoliu, ale aj k dcére a sebe samej. Príde na konci liečby konečne aj láska?

Režiséra Šimona Holého lákalo vyskúšať si režírovať hereckú improvizáciu. „Vychádzali sme zo štvorstranového treatmentu, ktorý sme počas nakrúcania ohýbali, menili a pretvárali na niečo, čo má podľa mňa v mnohom naozaj silnú autentickú hodnotu.“

„Snímka A potom prišla láska… je štúdiou prijatia pravdy, lásky a osudu života. Rozpráva príbeh štyroch žien, ktoré majú pred sebou dôležité zmeny a rozhodnutia. Chcú sa im vyvarovať, ale aj tak im musia čeliť,“ uviedol režisér Holý a dodáva, že ho téma ezoteriky v dnešnej dobe fascinovala už dlhšie. „Chcel som sa pokúsiť spracovať ju cez viac osobnú štúdiu ženy, ktorá tomuto prepadne, aj keď má všetky predpoklady pochopiť, ako je podľahnutie kartám či rodovým liečbam nebezpečné.“

Pod režisérovým vedením sa zaskvela štvorica herečiek, ktorá sa tvorivo podieľala aj na tvorbe scenára. Tvorili ju Pavla Tomicová, Sara Venclovská, Tereza Hofová a Eliška Soukupová. Za kameru sa postavila Jana Hojdová a o zvukovú stránku sa postarala Hana Kašpárek Vyšínská. Sabina Mladenová figurovala v tvorivom tíme na pozícii strihu a kostýmy mali na starosti Lucie Vejvodová a Anežka Karasová.

Film Film A potom prišla láska… vo svetovej premiére uviedol MFF Karlovy Vary v rámci súťaže Proxima. Snímka bude od štvrtka 12. januára 2023 nasadená v širokej distribúcii po slovenských mestách – v multikinách, jednosálových kinách, klubových a alternatívnych priestoroch.

Filmtopia českú snímku uvedie spolu s krátkometrážnym filmom Zjavenie Jána, ktorý vznikol v koprodukcii FTF VŠMU a Admiral Films. Nový film režiséra Andreja Kolenčíka sa venuje prežívaniu dní v pokoji, naplnení a v prítomnosti milovanej osoby. Tichý, pomaly plynúci film, ktorý sa odvracia od konzumného sveta liekov a vzdáva hold pokojnej starobe s nádychom spirituality a intimity. Svetovú premiéru mal na festivale Riga International Film Festival a medzičasom sa predstavil na viacerých festivaloch v zahraničí – v Česku, Taliansku, Grécku, Turecku, Poľsku, Rumunsku či USA. Na Slovensku ho uviedol festival Cinematik v Piešťanoch i študentské Áčko.

„Som rada, že nový rok, v ktorom si pripomíname 30. výročie rozdelenia Československa a vzniku dvoch samostatných republík, otvárame dvojicou filmov – slovenským a českým, ktoré môžu vidieť diváci v jeden večer. Je to symbolické a zároveň plne v súlade s dramaturgiou Filmtopie, ktorá prináša súčasný film, súčasné témy, ktoré sú spracované originálnym spôsobom, aj táto dvojica je toho dôkazom,“ povedala riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.