Národní třída (2019). © ASFK

Dráma kombinovaná s čiernym humorom o osamelom bitkárovi z pražského predmestia, nakrútená podľa knihy Jaroslava Rudiša, putuje do slovenských kín. 9. januára tak diváci môžu vidieť dielo, ktorého literárna predloha získala prestížnu nomináciu Magnesia litera.

Národní třída je príbehom drsného rebela, ktorému nikto nepovie inak ako Vandam. Býva na panelákovom sídlisku, pod ktorým sa kedysi prestieral iba temný les. Žije sám, v byte na okraji Prahy, a každý deň doma cvičí, aby bol v kondícii. Večer, keď sídliskom blúdia divoké zvery, chodí so svojimi kumpánmi na jedno čapované. Vandam sa snaží urobiť dojem na Lucku, ktorá v miestnom pohostinstve čapuje pivo. Často a rád sa s kadekým pobije. Je znalcom vojenskej histórie. Má pocit, že svet smeruje k zániku a schyľuje sa k veľkej bitke. A preto cvičí, aby bol na túto poslednú rozhodujúcu bitku pripravený. A tiež k tomu vychováva Psycha, mladíka, s ktorým natiera strechy panelákov. Vandamovi kumpáni z krčmy ho prezývajú „národný hrdina“. Vraj dal vtedy v novembri ’89 na Národní tříde dejiny jednou ranou do pohybu.

Film podľa rovnomennej knihy Jaroslava Rudiša, v hlavnej úlohe s Hynkom Čermákom, kombinuje dramatický príbeh s čiernym humorom. „Konzervatívnejší diváci sa možno spočiatku zľaknú Vandamovho slovníka, ale myslím, že postupne pochopia, že sa za drsnou vrstvou skrýva ľudský príbeh, ktorý chytí za srdce každého. Má to byť film priamy, našliapnutý, vtipný, má gradovať a vyústiť do zaujímavého konca. A tým si dúfam získa pozornosť širokého publika. Kamera Cristiana Pirjola ukáže trochu iný pohľad na české sídlisko, než na aký sme zvyknutí. Ukáže ho tak, ako ho vníma hlavný hrdina sám – v dlhých záberoch nostalgicky ukazujúcich ‚krásu‘ architektúry niekdajších časov“, prezrádza režisér filmu Štepán Altrichter.

Novela Národní třída spisovateľa Jaroslava Rudiša bola v roku 2014 nominovaná na výročnú knižnú cenu Magnesia litera v kategórii Litera za prózu. Pre režiséra Altrichtera je Národní třída jeho druhým celovečerným filmom. Film má na Slovensku premiéru 9. januára a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Plán premietaní