V nedeľu rozdávala Akadémia Oscarov, no od hollywoodskych účtovníkov si zatiaľ veľkú pochvalu pýta celý kalendárny rok 2012. Síce to už pomaly začína byť nudné, no keďže opakovanie je matka múdrosti, je namieste povedať, že v Amerike majú za sebou ďalší komerčne silný víkend. A taká šnúra priaznivých výsledkov, ako za posledné týždne, tu už dlho nebola.

Prvé miesto si vybojovali vojaci v Act of Valor. Takmer 25 miliónov dolárov pre autentický vojnový film je skvelá vizitka – nielen preto, že hlavných hrdinov stvárnili stále aktívni členovia U.S. Navy Seals, ale za kamerou nestálo žiadne veľké meno. Zároveň totiž táto suma predstavuje dvojnásobok celého produkčného rozpočtu. A zisky ešte porastú.

Good Deeds Tylera Perryho obsadil striebornú pozíciu. Hlavný protagonista a režisér v jednom tak síce nemôže od radosti vyskakovať až po plafón, no ani 16 miliónov nie je na zahodenie.

Spomedzi úspešných titulov uplynulých týždňov sa stále nečakane dobre darí Ceste do stredu Zeme 3D. Rodinné dobrodružstvo s Dwaynom Johnsonom (ktorého poznáte skôr ako The Rock-a), Michaelom Caineom a Vanessou Hudgens si na tretej priečke pripísalo takmer 13 a pol milióna dolárov a s 235 miliónmi dolárov z celého sveta ide o doposiaľ zrejme najprekvapivejší hit tohto roka.

S takmer 11 a pol miliónmi ho nasleduje thriller Nepriateľ pod ochranou a výrazne nezaostáva ani Manželský sľub, ktorý si vďaka 10 miliónom dolárov zabezpečil piate miesto v aktuálnom rebríčku (navyše je to prvý film roku 2012, ktorého tržbám z amerických kín sa podarilo prekonať stomiliónovú hranicu).

Za nimi sa krčí komiksový sequel Ghost Rider 2, ktorý tentoraz zarobil takmer 9 miliónov, no ani zďaleka nenaplnil ani veľmi skromné očakávania. Siedmu pozíciu okupuje s 8 a pol miliónmi McG-ho To bude boj. A naozaj, boj o vykrytie 65 miliónového rozpočtu to ešte bude riadny.

Až ôsma tak skončila ďalšia z noviniek. Niečo vyše 6 a pol milióna pre bláznivá komédiu z produkcie Judda Apatowa Wanderlust s Paulom Ruddom a Jennifer Aniston v hlavných úlohách, je pre tvorcov jednoznačným komerčným fiaskom. A nedarilo sa ani poslednej novinke, thrilleru Gone s Amandou Seyfriedovou, pretože jeho 5 miliónov stačilo len na deviate miesto. Top 10 ešte dopĺňa anime The Secret World of Arrietty, pričom film zaznamenal len mierny tridsaťpercentný pokles.

Nabudúce sa predstaví animovaný Lorax, ďalší z kategórie found-footage filmov, komédia Project X, ktorá prináša záznam jednej z najdivokejších party, akú si dokážete predstaviť a doplnia ich menšie tituly Let the Bullets Fly, Tim and Eric’s Billion Dollar Movie, Being Flynn, The Salt of Life a Black Butterflies.

Zdroj: Boxofficemojo.com