V Spojených štátoch sa aktuálne oslavoval President’s Day, čo znamená že k dvojdňovému víkendu sa pridal aj voľný pondelok a prevádzkovatelia kín a filmári tak mali ďalší dôvod oslavovať aktuálne finančné úspechy. Pridaný voľný deň, samozrejme, znamená väčší prílev peňazí a hoci ani jedna z aktuálnych noviniek veľkú komerčnú dieru do sveta neurobila, pozitívna nálada z tohtoročnej komerčnej výkonnosti stále neutícha.

Filmy, ktoré obsadili minule prvé dve priečky, si tentoraz vymenili miesta. Čerstvý víťaz, akčný thriller Nepriateľ pod ochranou s Denzelom Washingtonom si pripísal za štyri dni takmer 28 a pol milióna dolárov. Nesmútia však ani tvorcovia romantiky Manželský sľub, pretože po druhom mieste a pridaní ďalších 26 a pol milióna je iba z amerických kín na konte takmer trojnásobok tridsaťmiliónového rozpočtu. Oba filmy sa navyše prezentovali nečakane silnou výdržou a budú bez problémov atakovať stomiliónovú hranicu.

Nečakane dobre si s 26 a pol miliónmi vedie aj bronzová Cesta na tajomný ostrov 3D. Aj v tomto prípade je stovka spoza Veľkej mláky reálnym cieľom.

Najúspešnejšou premiérou je sequel Ghost Rider 2. Zemiaková medaila a približne 25 a pol milióna dolárov je však pre Nicolasa Cagea v titulnej postave pekelného motorkára jednoznačným sklamaním. Prvý diel dokázal totiž pred piatimi rokmi vyzbierať od divákov počas otváracieho víkendu dvojnásobnú sumu – a to nemal ani výhodu drahšieho 3D vstupného. Projekt nezachránil ani fakt, že ide o adaptáciu populárneho komiksu, ani režisérska dvojica zodpovedná za oba Zastaň a neprežiješ a dôveru príliš nevzbudzovali ani lacno vyzerajúce trailery.

V závese za Ghost Riderom skončila akčne-romantická komédia To bude boj. Piatu priečku získala za 20 a pol milióna dolárov. Nejedná sa o prepadák, no aj keď prirátame 2 milióny z valentínskych predpremiér, pokrytie 65 miliónových produkčných nákladov nebude také jednoduché, ako by si v štúdiu 20th Century Fox zrejme želali.

Sága z preďalekej galaxie zaznamenala o niečo výraznejší pokles. Star Wars: Epizóda I – Skrytá hrozba si pripísala 10 miliónov a tesne prekonala siedmu Kroniku, ktorá si – na pomery podobných projektov prekvapivo – stále uchováva priazeň publika, čo potvrdzuje ďalšími 9 miliónmi dolárov.

Prvú desiatku dopĺňa posledná premiéra, anime The Secret World of Arrietty (8 miliónov), horor Žena v čiernom (skoro 8 miliónov) a Liam Neeson v akčnom Medzi vlkmi (vyše 3 a pol milióna dolárov).

Najbližšie budú americké kiná okupovať vojaci v Act of Valor, komédia Wanderlust, thriller Gone a dramédia Good Deeds od obľúbenca černošského publika Tylera Perryho. Ďalší zaujímavý víkend pred nami.

Zdroj: Boxofficemojo.com