Po úspešnom januári pokračuje trend pozitívnych komerčných výsledkov v pokladniach kín aj v druhom mesiaci roku 2012. A hoci prvý februárový víkend je za veľkou mlákou už tradične zasvätený finále ligy amerického futbalu, Super Bowlu, sály ani tentoraz nezívali prázdnotou a do prvej päťky sa prebojovali všetky aktuálne novinky. Navyše, vôbec po prvýkrát sa dvom filmom podarilo počas Super Bowl víkendu prekročiť dvadsaťmiliónovú hranicu.

O víťazstvo zviedli tuhý boj novinky Kronika a Žena v čiernom. S 22 miliónmi sa napokon tešil mix sci-fi, akcie a komiksu Kronika. Film pri produkčných nákladoch iba 12 miliónov dolárov potvrdil stále vysoký finančný potenciál tzv. found-footage projektov (a la Záhada Blair Witch, či v súčasnosti Paranormal Activity). Na rozdiel od spomenutej hororovej série sa však Kronika môže pochváliť nielen priazňou divákov, ale aj kritikov. Vcelku pozitívne recenzie preto môžu pomôcť ku väčšej výdrži v kinách a teda aj tučnejším ziskom.

Tesné druhé miesto s 21 miliónmi dolárov obsadil prvý postpotterovský film Daniela Radcliffea. Horor Žena v čiernom sa tiež teší priaznivému prijatiu a kritici naznačujú, že Radcliffeova snaha odpútať sa od postavy okuliarnatého čarodejníka nemusí byť márna.

Víťaz predchádzajúceho víkendu, The Grey, klesol na tretiu priečku, pričom na svoje konto pridal 9 a pol milióna dolárov. No pri skromnom dvadsaťpäťmiliónovom rozpočte sa film bez problémov zaplatí už z amerických kín.

Posledná novinka, romantická dráma Big Miracle sa tak musela uspokojiť so štvrtou pozíciou, ktorú jej zabezpečil zárobok 8 a pol milióna dolárov. Nejedná sa o žiaden hit, ale film aspoň splnil skromné očakávania šéfov Universalu. S takmer 6 miliónmi ho na piatom mieste nasleduje štvrtý prírastok upírskej série Underworld: Prebudenie 3D a šiesta je nevýrazná akčná komédia s Katherine Heigl, One For the Money, ktorá si prisypala do kasičky vyše 5 miliónov dolárov.

Prvú desiatku ešte dopĺňajú dobrodružný Red Tails (takmer 5 miliónov), oscarový kandidát Deti moje (vyše 4 a pol milióna dolárov), komerčné sklamanie, thriller Muž na hrane (skoro 4 a pol milióna) a rodinná dráma Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (necelé 4 milióny )

Najbližšie sa severoamerickým divákom predstaví thriller Nepriateľ pod ochranou, romantický Manželský sľub a disneyovské rodinné dobrodružstvo Cesta na tajomný ostrov 3D. Najviac pozornosti si však pravdepodobne získa Star Wars: Epizóda I – Skrytá hrozba, ktorej 3D uvedenie je napäto očakávané. Pred nami sa tak rysuje ďalší zaujímavý víkend, ktorý môže opäť výrazne premiešať vrchné pozície kasového rebríčka.

Zdroj: Boxofficemojo.com