Borat Subsequent Moviefilm © 2020 Amazon Borat Subsequent Moviefilm © 2020 Amazon

Hoci druhý celovečerný film o dobrodružstvách kazašského reportéra s krkolomným názvom Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan rozvíril hladiny, prekvapil, šokoval, pobavil a podľa správ streamovacej služby Amazon Prime Video prilákal milióny divákov, pokračovanie sa nechystá. Borat sa vrátil po 14 rokoch a jeho predstaviteľ sa vyjadril, že fúzatý novinár sa nateraz poberá do dôchodku.

Britský komik Sacha Baron Cohen, predstaviteľ Borata, sa rozhovoril pre server Variety.com. V interview otvorene priznal, že z prezidentovania Donalda Trumpa nie je nadšený. Cohen dlhodobo kritizuje radikálne tendencie a extrémizmus politikov. V minulosti podrobil kritike aj Marka Zuckerberga stojaceho za sociálnou sieťou Facebook. Ten podľa Cohena nie je dostatočne tvrdý pri boji s extrémistickými prejavmi, fašizmom a dezinformáciami.

Borat © 20th Century Fox

Spomínané extrémistické prejavy Trumpovej administratívy boli dôvodom, pre ktorý vzkriesil Borata. A podarilo sa mu to napriek výrazným obmedzeniam počas výroby, ktoré spôsobil koronavírus. „Cítil som, že demokracia sa otriasala v základoch. Mal som pocit, že ľudské životy sú v ohrození, to ma motivovalo k dokončeniu filmu,“ povedal Cohen. Cieľom bolo pre Cohena dostať film do kín pred prezidentskými voľbami v USA, 3. novembra minulého roku. Po letných prázdninách však bolo jasné, že tento cieľ je nereálny, pretože kiná budú zatvorené, film tak tvorcovia ponúkli streamingovým službám.

Prvý film zaznamenal globálny úspech, kontroverziu a desiatky trestných oznámení. Dvojka prišla tesne pred prezidentskými voľbami v USA a opäť dokázala prekvapiť a nachytať nič netušiacich protagonistov. Jej načasovanie malo jasný zámer, o treťom filme sa dnes Cohen baviť nechce. „Dvojka mala svoj zmysel, teraz však nevidím dôvod púšťať sa do podobného projektu,“ vysvetlil Sacha Baron Cohen.