Scorseseho životopisná dráma Letec s Leonardom DiCapriom v hlavnej roli si odniesla ocenenie za najlepší film, produkciu, masky a Kate Blanchett sošku za najlepšiu herečku vo vedľajšej roli.
Najlepšími kostýmami sa podľa Britov prezentovala dráma Vera Drake odohrávajúca sa v 50-tych rokoch 20.storočia, pojednávajúca o rovnomennej žene, ktorá sa rozhodla pomáhať ženám, ktoré nechcene otehotneli (film opäť rozvíril diskusiu o morálnosti interrupcií). Režisér tohto snímku Mike Leigh zároveň získal ocenenie Davida Leana za najlepšiu réžiu a Imelda Staunton, predstaviteľka Very, sa stala najlepšou herečkou v hlavnej roli.

Černoch Jamie Foxx, ktorý sa zviditeľnil vďaka thrilleru Collateral, sa stal najlepším hercom v hlavnej roli za stvárnenie jazzového hudobníka Raya Charlesa v životopisnom filme Ray. Film zároveň získal ocenenie za najlepší zvuk.
Najlepší pôvodný scenár a najlepší strih má z minuloročných filmov podľa britských akademikov romantická komédia Večný svit nepoškvrnenej mysle.Cena Anthonyho Asquitha sa udeľuje filmom s najlepšou hudbou – tento rok ju získal The Motorcycle Diaries, zároveň sa stal najlepším cudzojazyčným (neanglickým) filmom.

Clive Qwen zažiaril vo filme Na dotyk (Closer) a tak sa stal najlepším hercom vo vedľajšej roli. Najlepší adaptovaný scenár – Bokovka – jeden z najhorúcejších kandidátov na tohoročného Oscara; ak ste videli Svet zajtrajška (The Day After Tomorrow; recenzia čoskoro) určite aj vás ohúrili dych berúce špeciálne vizuálne efekty – ohúrili aj Britov a tomuto filmu udelili ocenenie práve za ne. Collateral mal zas najlepšiu kameru (myslím, že právom).Najlepším krátkym filmom roka 2004 sa stal The Banker a Birthday Boy zas najlepšou krátkou animáciou.

Keďže Orange je hlavným partnerom tohto filmového projektu, tak sa hlasovalo aj o Najlepší film Orangeu, do ktorého hlasovania sa mohla zapojiť aj široká verejnosť z radov filmových divákov – ocenenie poputovalo do rúk tvorcov Harryho Pottera: Väzeň z Azkabanu.

Najvýznamnejším ocenením je však tzv. prijatie do Spoločenstva akademikov (Academy Fellowship), kde sa k takým osobnostiam ako Steven Spielberg, Alfrred Hitchock, Woody Allen zaradil tento rok skladateľ John Barry (držiteľ ceny BAFTA za hudbu k filmu Lev v zime).

Cena Michaela Balcona za najväčší prínos pre britskú kinematografiu bola tento rok udelená Angele Allen (spolupracovala na filmoch Africká kráľovná, Čaj s Mussolinym, Jana Eyrová a mnohých ďalších významných britských filmoch).

V prípade, že máte záujem o kompletný prehľad nominácií klikajte tu.