Úspešné tvorivé duo Ové Pictures prichádza so svojím zatiaľ najväčším projektom – 17 minútovým animovaným filmom Nina. Po slávnostnej premiére 26.9.2014 v Kine Lumière sa film dostane do distribúcie vrámci Projektu 100. Ako predfilm bude Nina sekundovať celovečernému hranému filmu Biely boh (r: Fehér Isten, Maďarsko / Nemecko / Švédsko, 2014) od 9.10.2014.

„Náš nový animovaný film NINA je o prekonávaní strachu. Poznáme, aké to je, keď nám strach zaviaže ruky, keď nás škrtí a nedovolí nám vydať hlásku a vieme aj, aké ťažké je vzoprieť sa mu. Strach je jednoducho súčasťou nášho života a dokáže nám v hlave vytvárať neuveriteľné hrôzostrašné príbehy. A jedným z takýchto príbehov sme sa nechali inšpirovať. Tak vznikol príbeh o bojazlivom chlapcovi Ondrovi, ktorý sa na všetko okolo seba dokáže pozrieť len cez ďalekohľad a malej divožienky Niny, ktorá mu jeho strach pomáha prekonávať. K Nine sa však nikto nesmie priblížiť…“ predstavujú svoj nový film autorky Michaela ČopíkováVeronika Obertová. Rozprávačom príbehu je Ondro, ktorého dabuje detský neherec Adam Šicko. Jeho nedokonalý herecký prejav je zdrojom autenticity a momentom zreálnenia štylizovaného sveta animácie.

Film vznikol s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, verejnej zbierky Štartovač a do koprodukcie s Ové Pictures vstúpil producent niekoľkých animovaných projektov Peter Badač so spoločnosťou Bfilm.

Animovaný film Nina je realizovaný klasickou animačnou technikou stop-motion s minimálnym zásahom počítačovej postprodukcie. „Pre tento film sme si zvolili dva spôsoby natáčania. Jeden viacmenej klasický, kde sme naše papierové modely animovali na vodorovnej ploche. A druhý, pre nás špeciálny – animácia na valci. Na náš „animačný“ valec sme umiestnili papierové modely a pomocou jeho rotácie sme vytvárali ilúziu pohybu charakterov a celej krajiny.“

Animované objekty sú priestorové modely zväčša poskladané, resp. vymodelované z papiera. Ich počet sa pohybuje okolo čísla 200 a pre potreby natáčania boli vyhotovené v rôznych veľkostiach. Filmom sa však život modelov nekončí. Po slávnostnej premiére Niny bude otvorená výstava filmových artefaktov v novej kaviarni TUTO v Starej tržnici v Bratislave.

NINA trailer from Ové Pictures on Vimeo.