Počas posledných dní sa na internete objavilo množstvo správ o odkúpení svetoznámeho animačného štúdia Pixar gigantom Disney. Väčšina z nich však obsahovala nepresné informácie. A pravda je, ako sa zvykne hovoriť, niekde uprostred.

Lenže uprostred čoho?:). Tento obchod sa ešte neuskutočnil a nie je to celkom to, čo by ste pod slovom kúpa hľadali. Pre Pixar je tento obchod mimoriadne výhodny. Akvizícia sa bude realizovať v lete výmenou akcií. Majtelia Pixaru získajú celkovo 12% akcií spoločnosti Disney. Najväčší vlastník a šéf Pixaru Steve Jobs tak získa 6% disneyovských akcií a miesto v dozornej rade (stane sa aj najväčším idividuálnym vlastníkom). Okrem toho pre ďalšiu spoločnosť, ktorej je kapitánom, získal rôzne drobnosti. Hovorím samozrejme o Apple. Ide hlavne o dostupnosť seriálov z produkcie Disney pre iPod. Z toho všetkého musí byť jasné, že novému riaditeľovi Disney, Robertu Igerovi, muselo veľmi záležať na Pixare. Niet sa ani čo diviť. Ich vlastné animované filmy dnes už neslávia také úspechy ako kedysi.

Kreatívni šéfovia Pixaru John Lassater a Ed Catmull prevezmú kontrolu nad všetkou animovanou tvorbou. V Disney sa udejú iste zmeny. Niektore animačné tímy budú zrušené, napríklad tie, ktoré mali pracovať na pokračovaniach pôvodne pixarovských filmov (a teda sa ich tak skoro nedočkáme, ak vôbec).

Ako je vidieť, netreba zatím hľadať len odkúpenie, ale pre obidve strany výhodné pokračovanie dlhoročnej spolupráce. Nemalo by to teda znamenať zníženie kvality pixarovských filmov, skôr zvýšenie kvality tých disneyovských. Tak, či tak máme o jednu nezávislú filmovú spoločnosť menej.