Jean-Marc Barr si preberá ocenenie na otvorení MFF Bratislava 2017. © PhotoMartini

9. – 16. novembra sa uskutočnil 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Program prebiehal v kinách Lumière, Mladosť a Nostalgia a v Gorila.sk Urban Space. Sprievodné hudobné akcie si návštevníci mohli vychutnať v KC Dunaj a vo Fuge. V Dunaji to bol konkrétne koncert na poctu Mariánovi Vargovi, o ktorom sa premietal aj dokument Varga (r. Soňa Maletz).

Najväčšou hviezdou festivalu bol Jean-Marc Barr. Francúzsko-americký herec a režisér, známy hlavne spoluprácou s Lucom Bessonom a Larsom von Trierom, získal ocenenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Zároveň bol predsedom poroty súťaže hraných filmov. Keby vám nestačilo vidieť ho behať po festivalových premisách a robiť si s ním fotečky, mohli ste ho vidieť aj na plátne. Napríklad v hlbokofilozofickom tureckom scifíčku Zrno alebo v ukážke z pripravovaného slovensko-rusko-českého filmu Pivnica (plánovaná premiéra v roku 2018). V ukážke si Jean-Marc ako Slovák Milan vybíja frustráciu tým, že demoluje dopravné značenie. Veľmi sa tešíme – ide o prvú spoluprácu s Ruskom tohto druhu od Nežnej revolúcie.

Držiteľkou ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy sa stala Božidara Turzonovová. Okrem hraných filmov súťažili aj dokumentárne a krátke. Spomedzi hraných porotu najviac zaujal bosniansko-slovinsko-chorvátsko-nemecký titul Chlapi neplačú režiséra Alena Drljevića, lebo „hlavné posolstvo filmu o zmierení je v súčasnej politickej situácii nesmierne dôležité“. Súťaž dokumentov vyhrali holandsko-turecké Meteory Gürcana Kerteka a cenu za najlepší krátky film si odniesol Francúz Yann Gonzalez za Ostrovy.