Space opera síce začínala ako trochu zaznávaný podžáner science-fiction, ale vzniklo v nej viacero kvalitných a zásadných diel tohto žánru. I keď samozrejme, hranice podžánrov sú niekedy nejasné. Dlhšie obdobie však nevzniklo nič poriadne, čo by sme mohli takto označiť, a preto je príchod snímky Jupiter na vzostupe (v origináli Jupiter Ascending) pozitívnou udalosťou.

Jej premiéra bola pôvodne plánovaná už na júl 2014 a za dosiaľ nie úplne jasných okolností došlo mesiac pred termínom k oznámeniu posunu na 6. februára 2015. Ako dôvod bola uvádzaná potreba dokončiť vizuálne efekty a pripraviť marketingovú kampaň. Obe veci, pri ktorých nezistíte „pár dní“ pred premiérou, že ich nestíhate dokončiť.

Nech už bola pravda kdekoľvek, minimálne z hľadiska komunikácie filmu nastal výrazný posun. Ešte v lete minulého roka na nás mohol pôsobiť prinajmenšom zvláštne, veľa vecí nebolo jasných a dojem nebol práve najlepší, i keď istý potenciál cítiť bolo. Dnes už je všetko jasnejšie, a tak sa na nový projekt súrodencov Wachowských môžeme pozrieť bližšie. Ide o ich autorský počin, ktorý napísali, zrežírovali a aj produkovali.

Jupiter na vzostupe (Jupiter Ascending, 2014)

Príbeh Jupiteru na vzostupe sa začal písať v roku 2009, v čase tvorby ich predchádzajúceho projektu Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012). Štúdio Warner Bros. súrodencov oslovilo s požiadavkou na vytvorenie nového a originálneho projektu, na ktorom sa bude dať dlhodobo stavať. Teda jedna vec je istá už od začiatku – ak film uspeje, budú pokračovania a potenciálne aj iné rozšírenia nového univerza.

Dej je zasadený do súčasnosti a ponúka svoje vlastné vysvetlenie vzniku života na našej planéte. Tak, ako aj v ďalších prípadoch, Zem je obrovskou farmou na ľudské bytosti. Život tu bol „zasadený“ korporáciou kráľovskej rodiny Abrasaxovcov, ktorá z ľudí vyrába sérum mladosti predávané v celej galaxii. Ale nebojte sa – aj oni sú ľuďmi. I keď je to vesmír, v ktorom sa masovo rozšírilo genetické inžinierstvo a počas filmu stretneme viacero všeličím obohatených ľudí. Vlastne, väčšina hlavných postáv je takáto.

Tou najhlavnejšou postavou je však obyčajná pozemšťanka Jupiter Jones (Mila Kunis), ktorej síce bola predpovedaná veľká budúcnosť, ale dievča bez ambícii to nikam nedotiahlo a živí sa ako upratovačka. Skutočné bohatstvo sa však skrýva v jej génoch – tie ju zaraďujú medzi kráľovskú krv a ako taká si teda môže urobiť nárok na Zem. To prekáža dedičom impéria Absasaxovcov, ktorý samozrejme nechcú o svoje bohatstvo prísť – vývoj života na Zemi sa totiž dostáva do správnej fázy, aby mohol byť prevedený zber „úrody“. Spod rúk najatých zabijakov ju v poslednom momente zachráni Caine Wise (Channing Tatum), geneticky upravený problematický bývalý vojak. Vďaka vlčej DNA je ideálnym stopárom. Druhý mužom na scéne je jeho kolega z armády Stinger Apini (Sean Bean), tentoraz obohatený o DNA včiel, ktorý sa na Zemi ocitol v nútenom exile.

Jupiter na vzostupe (Jupiter Ascending, 2014)

Hlavným záporákom bude Balem Abrasax, ktorého stvárni britský herec Eddie Redmayne. Meno zatiaľ veľa nehovorí, ale je to veľmi úspešný divadelný herec, ktorý si už strihol viacero dobrých úloh aj vo filme a v televízií. Zachytiť ste ho mohli v hlavnej úlohe seriálu Piliere Zeme (The Pillars of the Earth, 2010). Jeho postava v Jupiteri na vzostupe je najstarším synom rodiny a po smrti matky sa snaží chopiť biznisu a teda získať pod kontrolu aj Zem. Do bojov sa zapoja aj jeho súrodenci Titus (Douglas Booth) a Kalique (Tuppence Middleton).

Wachowskí si do projektu priviedli mnohých svojich dlhoročných spolupracovníkov, viacerých práve z filmu Atlas mrakov ako napríklad supervízora tvorby vizuálnych efektov Dana Glassa. Za zmienku stoja aj hlavný kameraman John Toll (má Oscarov za filmy Statočné srdce a Legenda o vášni) a hudobný skladateľ Michael Giacchino (Rodinka úžasných, Hore, Ratatouille).

Predpoklady na úspech má Jupiter na vzostupe veľké. Kvalitní herci, skúsený štáb a jasná vízia súrodencov Waschowských podporená rozpočtom 175 miliónov dolárov, na ktorý sa poskladali americký WarnerBros. a austrálska filmová spoločnosť Village Roadshow Pictures. Slovenská premiéra prebehne, ako sa už stáva zvykom, deň pred americkou a to 5. februára.