Originálny názov: Just Like Heaven

Žáner: Komédia / Romantický
Minutáž: 95 minút
Krajina: USA
Rok: 2005
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Mark Waters
Scenár: Peter Tolan, Leslie Dixon
Kamera: Daryn Okada
Hudba: Rolfe Kent
Hrajú: Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue, Dina Spybey, Ben Shenkman, Jon Heder, Ivana Milicevic, Ron Canada, Caroline Aaron

/Elizabeth Masterson (Reese Witherspoon) je veľmi ambiciózna mladá lekárka, ktorá okrem práce nemá čas na nič. Po jednom z náročných pracovných dní sa chystá na rande, ktoré jej dohodila sestra. Cesta autom sa jej stáva osudná. Strih. David Abbott je mladý architekt, ktorý sa spamätáva po smrti svojej manželky. Zhodou okolností sa nasťahuje do bytu, kde predtým bývala Elizabeth. Základom jeho života je teraz dobrý gauč a dostatok alkoholu – a hlavne pokoj od všetkých. Je veľmi prekvapený, keď zistí, že v byte nebýva sám – z času na čas sa tam objaví duch Elizabeth (je zjavne stále plná života). Toľko na úvod o novej romantickej komédií A čo ak je to pravda? (Just like heaven). Vzhľadom na žáner je zrejme všetkým jasné ako to dopadne a ďalším opisom deja by sa len zbytočne opotrebúvala klávesnica.

Dovolím si teraz malú odbočku, ktorá len zdanlivo nesúvisí s týmto filmom. Veľa sa v súčasnosti hovorí o autorskej kríze v Hollywoode, ktorá sa prejavuje neustálym opakovaním tém, nápadov, odkazmi (čo je ten lepší prípad), vykrádaním (nevadí ak si to nikto nevšimne) a slovo remake má stále vyššiu frekvenciu. Niekoľko článkov by si zaslúžili adaptácie komiksov (striedavo oblačno) a stále častejšie aj počítačových hier (ťažké mraky). Zrejme už všetci tušíte kam mierim – veľmi správne – Duch. Ani tento film nevybočuje z tradičného výrobného postupu, keď sa podľa overenej receptúry dodajú sa vhodné suroviny a produkt z továrne na sny sa môže distribuovať až priamo k zákazníkom. Pripadá Vám takého prirovnanie otrepané – súhlasím a práve preto sa sem hodí.

Možno som až príliš tvrdý a možno by si takého niečo oveľa viac zaslúžili iné filmy. Námet možno nie je originálny, (kto už by v rámci tohto žánru niečo také očakával?), ale vždy sa dá naplniť originálny obsahom. To, že je známy začiatok a koniec ešte nemusí znamenať, že cesta medzi nimi je nezaujímavá. Takže ak sa podarí vymyslieť vtipné a inteligentné situácie a dialógy, herci ich dobre zahrajú a medzi hlavnými predstaviteľmi to iskrí a celé to dopĺňa vhodná hudba, môže to byť príjemne strávená chvíľa v kine. Takže ako je to v tomto prípade?

/ /

Tentoraz to dopadlo nad očakávanie dobre. Scenár je našťastie viac komediálny ako sentimentálne gýčovitý (možno až na krátku chvíľu v závere). Zdrojom (inteligentného!) humoru je najmä ústredná dvojica, ale mne sa najviac páčili scény so senzibilom z kníhkupectva (Jon Heder) a ani kamoš Jack alias J.J. (Donal Logue) nezaostáva. Občas sa vyskytne nejaká tá nezrovnalosť (napr. Elizabeth by zrejme nemohla cestovať v aute), ale toto nie je film typu Šiesty zmysel alebo Kocka, aby nám to nejako vadilo. Reese Witherspoon aj Mark Ruffalo sú sympatická dvojica a vôbec nevadí, že sú navyše aj talentovaní. Svoje úlohy zvládli výborne a ich obsadenie bol určite dobrý krok. Režisér Mark Waters, ktorý predtým natočil napríklad Strelený piatok alebo Protivné baby, sa snaží z príbehu vyťažiť čo najviac a aj keď sa nevyhne nejakému klišé, ale to zrejme v romantickej komédií ani nie je možné. A to je práve plus, pretože si veľmi dobre uvedomuje aký typ filmu točí a na nič sa nehrá. To je hlavný rozdiel oproti Duchovi, ktorý bol z nepochopiteľných príčin úspešný aj pri udeľovaní Oscarov. Je to ľahká zábava, nikto nečaká hlboké pravdy o živote a tvorcovia to nerobia pre umelecké ocenenie, úplne im postačia vaše peniažky.

Ak by ste navštívili filmový festival v Bratislave, určite by ste si našli originálne domáce špeciality z rôznych kútov sveta. Ja som ich tiež pár ochutnal, ale môžem s čistým svedomím povedať, že ani tento hamburger rozhodne nechutil zle. Je chutný, ľahko stráviteľný a nebolí z neho brucho. Je to stávka na istotu na rozdiel od tých špecialít. Niektoré sú síce veľmi lahodné, ale našli by sa tam aj muchotrávky. Je na Vás čomu dáte prednosť. Prajem dobrú chuť.

/