Originálny názov: Remember Me

Žáner: romantická dráma
Minutáž: 113 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Allen Coulter
Scenár: Will Fetters
Hudba: Marcelo Zarvos
Kamera: Jonathan Freeman
Hrajú: Robert Pattinson, Emilie de Ravin, Chris Cooper, Pierce Brosnan, Lena Olin, Tate Ellington, Ruby Jerins

Nezabudni na mňaKým romantické komédie sú bežnou súčasťou programov našich kín, romantické drámy už nie sú takým častým javom. Nie je na tom nič neobvyklé, diváci zvyčajne majú radšej veselé príbehy než tie smutné. No život prináša so sebou často aj práve takéto príbehy, ako nám ponúka film Nezabudni na mňa.

Tyler Hawkins (Robert Pattinson) sa ani po šiestich rokoch nedokázal vyrovnať so samovraždou svojho brata, za ktorú viní svojho otca (Pierce Brosnan). Blízku osobu stratila aj Ally (Emilie de Ravin), ktorej pred desiatimi rokmi zavraždili matku priamo pred jej očami. Ich osudy sa pretnú v jeden letný večer, kedy sa Tyler zapletie do pouličnej bitky, ku ktorej je privolaný Allyin otec (Chris Cooper) ako vyšetrovateľ a po ich vzájomnej potýčke skončí Tyler vo väzení. Jeho vynaliezavý spolubývajúci Aidan vymyslí plán pomsty, podľa ktorého má Tyler zviesť policajtovu dcéru. No ako to už v romantických filmoch býva, láska zamieša karty a nakoniec skončí všetko celkom inak.

Neviem, či má nejaký zmysel písať na tento film vôbec recenziu, keďže väčšina diváčok naňho pôjde len kvôli hlavnému predstaviteľovi Pattinsonovi a v tom prípade je dosť zbytočné sa rozpisovať o kvalitách filmu. A tých pár divákov mužského pokolenia naň pôjde zrejme len nasilu ako doprovod. No ale keby sa predsa našli aj nejakí ďalší diváci, tak pre nich je určených týchto pár riadkov.

Nezabudni na mňa Nezabudni na mňa

Tvorcovia chceli nakrútiť kvalitnú drámu, no výsledok je, mierne povedané, rozporuplný. Vzhľadom k tomu, že prím by mal mať romantický motív, pletie sa tu až príliš veľa celkom iných motívov. Problém hlavnej postavy vyrovnať sa so smrťou brata, jeho komplikovaný vzťah s otcom, podobne komplikovaný vzťah jeho malej sestry s otcom, jej problém zaradenia sa do kolektívu spolužiačok a o niečo menej aj Allyin problém vyrovnať sa so smrťou svojej matky (vyhýbanie sa metru), aj jej vzťah s otcom. Je toho naozaj dosť a nič by sa nestalo, keby sa aspoň pár z týchto vecí vynechalo. Už tak je film zbytočne rozťahaný a drvivú väčšinu času nudný. Dosť tomu napomáhajú aj nezmyselné dialógy (viď zoznámenie Tylera a Ally), v ktorých postavy síce chŕlia slová, no divák sa z nich takmer nič nedozvie. Celé to zachraňuje koniec filmu, no ťažko povedať, či ten jeden silný okamih nebol od scenáristu len prvoplánový krok. No aj keby bol, musím uznať, že na mňa to zabralo, za čo má u mňa jedno veľké plus.

Čo sa týka hercov, priznám sa, že ja, ako človek nepoznamenaný Twilightom či Harry Potterom som videl Pattinsona prvýkrát a celkom nechápem tú jeho popularitu po celom svete, ale nie som dievča v tínedžerskom veku, takže to bude asi tým. Nepostrehol som uňho žiadne výnimočné herecké schopnosti, ktoré sa pri charaktere, aký stvárňoval zrejme mali prejaviť. Až na pár okamihov vzkypenia žlče pôsobil celý čas pomerne mdlo, akoby nevedel čo má hrať. Dokonca ani o nejakej charizme sa uňho nedá hovoriť, myslím, že pre danú úlohu by sa našli oveľa vhodnejší kandidáti.

Nezabudni na mňa Nezabudni na mňa

Zaujímavejší mi prišiel Tate Ellington v úlohe jeho spolubývajúceho. Emilie de Ravin tiež ničím neoslnila, a tak najlepšie z hereckého obsadenia vychádzajú tie skutočné herecké hviezdy, aj keď tu len vo vedľajších úlohách – Pierce Brosnan ako na prvý pohľad necitlivý otec, ktorého zaujíma oveľa viac jeho firma a Chris Cooper, ktorý dal svojou postavou navonok tvrdého chlapa, vo vnútri však dosť zraniteľného, spomenúť na svoju obdobnú a skvelú kreáciu v Americkej kráse.

V konečnom dôsledku to nie je zlý film, no nebyť konca, tak by bol podpriemerný. Na americké pomery to je však celkom slušné, aj keď nedosahuje kvalít filmov ako Love Story (1970), Nezabudnuteľná cesta (2002) či Zápisník jednej lásky (2004). A to už radšej neporovnávam s filmami rovnakého žánru z kórejskej produkcie, lebo tam Hollywood zaostáva o míľové kroky. Ale pokiaľ máte radi smutné príbehy, určite stojí za to si tento film pozrieť.