Klony

Jaroslav Rekeň
Recenzia

Originálny názov: Surrogates

Žáner: akčný sci-fi thriller
Minutáž: 88 minút
Krajina: USA
Rok: 2009
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Jonathan Mostow
Scenár: Michael Ferris, John D. Brancato
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Richard Marvin
Hrajú: Bruce Willis, Rosamunde Pike, Radha Mitchel, Ving Rhames, Valerie Azlynn, James Cromwell a iní

KlonyBruce Willis od roku 2007, kedy vyšla Smrtonosná pasca 4.0, nenakrútil žiaden poriadny film. Návratom medzi hollywoodsku elitu mohla byť práve táto snímka. Vznikla na motívy komiksu Roberta Vendittiho Surrogates a hovorí o svete blízkej budúcnosti, v ktorom má každý človek svoju perfektnú kópiu vylepšenú po fyzickej stránke, vykonávajúcu zaň prakticky všetky činnosti. Po vizuálnej stránke je to film atraktívny, po dejovej už tak veľmi nie. Napriek nedlhej stopáži (88 minút) môže divák miestami nadobudnúť dojem, že film má vyše dve hodiny.

Príbeh sa odohráva v roku 2057. Náhradníci vymenili skutočných ľudí, ktorí ich ovládajú pomocou myšlienok z pohodlia vlastného domova. Sú dokonalí, silní a už dávno nahradili ľudskú spoločnosť, ktorá takto uniká zo svojich všedných životov do perfektnej reality. Táto idylka sa však jedného dňa pominie, keď sa stane niečo, čo už roky nikto nevidel. Je zabitý syn vynálezcu Náhradníkov a vyšetrovanie dostáva na starosť agent FBI Tom Greer (Bruce Willis). Pri akcii však príde o svojho posledného náhradníka a musí tak opustiť svet dokonalej reality a vydať sa do ulíc vyriešiť prípad.

Réžiu dostal na starosť Jonathan Mostow, známy vďaka Ponorke U-571 a hlavne tretiemu pokračovaniu kultového Terminátora. Podľa jeho slov má byť film metaforou na dnešnú posadnutosť ľudí technológiami, na ktorých je už dnes väčšina z nás závislá. Môžete ostať v kontakte s priateľmi bez toho, aby ste opustili svoj domov. Môžete technológiu nenávidieť alebo milovať, ale aj tak sa jej nedokážete úplne vzdať. Ľudia odjakživa hľadajú riešenia, ktoré by im uľahčili existenciu a nahradili ich pri rôznych činnostiach, a práve na túto skutočnosť film odkazuje.

Klony Klony

Myšlienka je to síce hlboká, no v celku akosi zaniká. Atmosférou Klony silno pripomínajú Ja, robot alebo Minority Report, tie však mali podľa mňa lepší scenár aj spracovanie. Bruce Willis je pre väčšinu divákov zárukou poriadnej akcie, ktorej sa im v Náhradníkoch dostane tak akurát. Treba pripomenúť, že toto nie je akčný film v pravom slova zmysle. Akčné scény a efekty sú v rámci možností rozpočtu (80 mil. $) zvládnuté dobre, príbehu však chýba spád a poriadny záver . Divák nemá počas celého filmu jasno, o čo vlastne ide, a musí sa spoliehať, že sa mu na konci dostane vysvetlenia.

Vo filme mi tiež vadila jeho prehnaná farebnosť. Všetci náhradníci pôsobili perfekcionalisticky a až príliš umelo (čo mohol byť zámer tvorcov), preto bolo ťažké nájsť si medzi postavami svojho favorita, okrem „skutočného“ Brucea Willisa. Naopak, zaujala ma vedľajšia dejová línia medzi agentom Greerom a jeho ženou. Je pre neho jediným, čo ho ešte spája so skutočným svetom a takisto jediným kontaktom človeka s človekom, ktorý nám v dnešnej hektickej a pretechnizovanej dobe mnohokrát chýba.

V zásade sú Klony filmom s dobrým nápadom, avšak zaslúžili by si pútavejšie spracovanie deja a rozhodne lepší scenár. A to nezachráni ani Willis v hlavnej úlohe. Má to byť film, ktorý má v divákovi zanechať posolstvo a donútiť ho premýšľať nad jeho odkazom. Je však dosť možné, že po mesiaci si naň spomeniete už iba veľmi matne.