Originálny názov: The Seeker: The Dark Is Rising

Žáner: fantasy / dráma
Minutáž: 94 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 12

Réžia: David L. Cunningham
Scenár: John Hodge
Kamera: Joel Ransom
Hudba: Christophe Beck
Hrajú: Christopher Eccleston, Ian McShane, Gregory Smith, Jonathan Jackson, Wendy Crewson, Amelia Warner, James Cosmo

PrebudenieTmyŽáner fantasy filmov je v poslednej dobe mimoriadne v kurze, čo je spôsobené najmä obrovskou popularitou filmových spracovaní Pána prsteňov a hlavne Harryho Pottera, ktorý zarába svojim tvorcom pekné sumičky a tak sa k nám hrnú viaceré fantasy filmy v zvýšenej miere, ktoré sa chcú priživiť na momentálnej situácii v tomto žánri. A tak sme tu mali napríklad divný, ale mierne zábavný Eragon, detskú Narniu, zvláštny Hviezdny prach a do tohto žánru sa dajú zaradiť aj ruské filmy Nočná a Denná Hliadka. Keď ste si ale mysleli, že vo fantasy sa toho nedá veľa pokaziť (veď ide v podstate stále o to isté), tak vám tento názor radikálne zmení najnovší fantasy počin Prebudenie tmy, ktorý sa neviem akou zhodou náhod ocitol u nás v kine a nie rovno v televízii.

Ako to už vo fantasy býva, hrdinom príbehu je malý chlapec (veď aj Frodo bol svojim spôsobom malý chlapec). V tomto filme sa nazýva Will Stanton a je to typický trinásťročný chlapec, ktorý prežíva klasické problémy dospievania a nie je práve najšťastnejší. Ale v deň svojich narodenín sa dozvie šokujúcu správu. Je posledným z dávnych ochrancov dobra na zemi, posledným Rytierom svetla , ktorý sa musí postaviť sile Temnoty tým, že nájde šesť kameňov, ktoré mu svojou magickou silou pomôžu zdolať zlo. Na túto úlohu samozrejme nie je sám, má svojich ochrancov, ktorí mu budú pomáhať v tejto mimoriadnej ťažkej úlohe….

PrebudenieTmy PrebudenieTmy

Ako vidieť, príbeh filmu veľmi neoplýva originálnosťou a snaží sa v podstate extrahovať všetky klasické princípy fantasy príbehu, ale v dosť ochudobnenej podobe. Toto je ale problém najmä filmu, pretože pôvodná kniha od spisovateľky Susan Cooperovej z roku 1973 je druhou knihou päťdielnej ságy, ktorá je veľmi rozmanitá a plná prvkov britskej mytológie. Režisér David L. Cunningham sa spolu so scenáristom Johnom Hodgeom ale snažili upraviť klasický fantasy príbeh do modernejšej podoby, ale aby sa zároveň film nepodobal na Harryho Pottera. Z tejto snahy ale vyšla neskutočná zlátanina, ktorá často nemá ani hlavu, ani pätu a ešte častejšie v divákovi vyvoláva pocit, že nevie či sa má smiať, alebo plakať. Scenár filmu je jednoducho mimoriadne zle napísaný a ešte horšie natočený, keď narácia deja je chaotická a divák ani nemá možnosť sa stotožniť s postavami, alebo vôbec pochopiť ich konanie. Navyše časté skoky v čase takisto nepomáhajú divákovi aspoň minimálne vychutnať si príbeh.

Okrem divnej príbehovej roviny filmu je veľmi zvláštne spracovaná aj vizuálna stránka filmu, keď sa režisér Cunningham priam ako malé decko hrá s rôznymi kamerovými trikmi, rýchlymi strihmi, filtrami a prazvláštnymi uhlami snímania scén, keď ale zabúda, že netočí vysokoškolský experimentálny film, ale mainstreamové fantasy. Navyše sa tvorcovia zrejme kvôli nižšiemu rozpočtu (aj keď 20 miliónov nie je práve najmenej) rozhodli použiť čo najmenej počítačových trikov, čo je ale poriadne na škodu veci, pretože táto vec mimoriadne bije do očí, obzvlášť pri akčných scénach. Takto vyzerá finálna scéna ako mimoriadne humorné stretnutie starých kamarátov z oboch strán dobra a zla. Humorne vcelku pôsobia aj herecké výkony, keď hlavný predstaviteľ Alexander Ludwig je nevýrazný a zvyšní herci na smiech.

PrebudenieTmy PrebudenieTmy

Pokiaľ sa chcete v kine zabaviť na tom, ako sa dá úplne pokaziť fantasy, tak s kľudným svedomím choďte na Prebudenie tmy a možno sa budete aj baviť na všetkých možných záporoch filmu. Keď ale chcete vidieť skutočne fantasy film, tak si Prebudenie tmy neskúšajte ani náhodou vybrať na strávenie hodiny a pol vášho života, pretože to budete veľmi pravdepodobne hlboko ľutovať.

/