Originálny názov: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Žáner: muzikál/thriller, horor
Minutáž: 120 minút
Krajina pôvodu: USA/Veľká Británia
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 18

Réžia: Tim Burton
Scenár: John Logan (podľa muzikálu Stephena Sondheima, Christophera Bonda a Hugha Wheelera)
Kamera: Dariuzs Wolski
Hudba: Stephen Sondheim
Hrajú: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Ed Sanders

SweeneyTodd2Tvorba Tima Burtona bola od začiatku jeho kariéry, ehm, ako to povedať, trochu odlišná. Za svoje prijal čierny humor, krásne zvláštnu morbiditu, uchvacujúcu výtvarnú stránku a hrdinov, ktorých či už svojim správaním alebo zovňajškom nepokladá spoločnosť práve za normálnych. Stačí si spomenúť na rozprávkového Edwarda, ktorý mal na miesto rúk nožnice, alebo bizarného majiteľa čokoládovej továrne. A už od samého začiatku jeho kariéry sa po jeho boku objavuje Johnny Depp, asi najlepší herec svojej generácie. A títo dvaja už po niekoľkýkrát spojili kvôli adaptácii muzikálu, ktorý patri medzi tie najkontroverznejšie kúsky na broadwayi… Dáte sa oholiť od čertovského holiča?

Benjamin Barker bol muž, ktorý mal všetko. Vo svojom fachu nenašiel konkurenciu, žil šťastné so svojou milovanou ženou a utešenou dcérkou. K životu mu netrebalo viac. Mal dôvoď dýchať, existovať. Lenže Anglicko šťastným v tej dobe neprialo. Zákerný sudca, ktorý ma na jeho ženu za lusk už nejaký čas ho falošne obviní na pätnásť rokov väzenia. Čakal dlho, veľmi dlho. A zo žiaľu ktorý prezíval, zrodil sa novy muž, Sweeney Todd. Muž, ktorý každou časťou tela nenávidí a nemysli na nič iné než na pomstu. A po dlhom čakaní prichádza jeho čas..

SweeneyTodd2 SweeneyTodd2

Od samého začiatku, kedy váš diabolsky organ priková do sedadiel až po záver antických rozmerov je Sweeney Todd tak geniálny film, že mi nezostává nič iné, než ticho zatlieskať. Kombinácia Depp-Burton nesklamala a vzniklo dielo, ktoré v rámci možnosti nemohlo dopadnúť lepšie (a to napriek tomu, že sa filmu stále dá čo vyčítať). Bravúrne absurdný čierny humor, strhujúce tanečné čísla, hektolitre krvi, krásna béčkovitosť robia z neho niečo nezabudnuteľné.

A za to všetko by mali tvorcovia ďakovať skvelému hereckému obsadeniu, ktorému vojvoda mrazivý Johnny Depp. Každý jeho pohyb na plátne je mrazivo uveriteľný a dokázal svojej postave dať ďalší rozmer (ani si neuvedomíte a zistite, že vlastne fandite šialenému vrahovi). Nijako nezaostáva stála Burtonova spolupracovníčka a taktiež jeho manželka Helena Bonham Carter, ktorá stvárnila nádhernú postavu pani Lovettovej, žena ktorá zlomeného Sweeneyho prichýli a poskytne mu možnosť nad jej obchodom spravovať holičstvo, v ktorom hrdina morduje svoje obete. Nadbytočné mäso potom zapeká do svojich koláčikov.. ktoré majú neskôr u ľudí veľký úspech… Carter svoju postavu zvládla skvele a napriek tomu, že práve jej charakter ma dej svojim spôsobom odľahčiť, taktiež zvýraznila na plátne jej tragicky rozmer. Obidvaja, jak Depp tak Helena dokázali stvárniť skutočne diabolskú dvojicu. Vo vedľajších úlohách uvidíme výborných Timothy Spalla, Alana Rickmana a geniálneho Sachu Baron-Cohena.

SweeneyTodd2 SweeneyTodd2

Tak ako sa na dobrý muzikál patri, aj u Sweeneyho robí 75% zážitku skvelá hudba. Napriek tomu že sa Burtonova vízia dosť líši od tej javiskovej, nedá sa mu po tejto stránke absolútne nič vyčítať. Tanečné čísla vyrážajú dych a pri momentoch kedy Sweeney spieva úchvatnú Ephiphany alebo valčík s pani Lovettovou, tak tuhne krv v žilách. Ďalej nesmieme zabudnúť na výbornú Wolskeho kameru, ktorá maľuje nádherné obrazy temného Londýna, ktorý za pomoci úchvatnej výpravy doslova ožíva. Celé to tak geniálne ladí s príbehom a hudbou, že sa až nechce veriť ako je Sweeney Todd dobrý.

Napriek tomu že vyššie spomínané stránky fungujú na 250%, vo filme nájdeme aj slabé stránky. Za najväčšie mínus považujem určíte obsadenie Jamie Campbella Bowera ako Anthonyho a debutujúcu Jayne Wisener ako Toddovu stratenú dcéru. Obidvaja pôsobia na plátne ako bolestivá päsť na oko a film strašné spomaľujú. Celá ta romantická línia medzi nimi je totálne zbytočná a mala skončiť na podlahe v strihacej miestnosti. S tým súvisí vlastne aj nasledujúce veľké mínus, že keby vlastne bola táto pasáž vystrihnutá, tak emóciami nabite finále mohlo na diváka zaútočiť ešte väčšmi a filmu by nič nebránilo sa stať jedným z najlepších filmových muzikálov 21. storočia. Ďalšia taká väčšia výtka ide k násiliu. Vôbec sa nepovažujem za nejakého puritána, ja to mám rád pekne krvavé, ale miestami tie hektolitre krvi pôsobia už trochu prehnane. Ak však patrite medzi tých divákov, ktorým sú tieto záležitosti srdečne ukradnuté, užijete si parádnu jazdu.

SweeneyTodd2 SweeneyTodd2

Ako tento film zhrnúť? Napriek chybám ktoré som spomenul je pre mňa Sweeney Todd nezabudnuteľný zážitok. Pokiaľ podobne ako ja holdujete čiernočiernemu humoru a milujete skvelú hudbu, nemáte čo riešiť. Budete sa smiať, plakať, desiť sa.. a to všetko v dokonalej harmónii. Tim Burton sa skratka na tomto filme vybláznil ako malé dieťa a vytvoril niečo fakt úžasné. Tak prestaňte čítať a upaľujte do najblizsieho kina!

/