Originálny názov: The Wolverine

Žáner: akčný, dobrodružný, fantazíjny
Minutáž: 126 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 12

Réžia: James Mangold
Scenár: Mark Bomback, Scott Frank
Kamera: Ross Emery
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Hugh Jackman, Famke Janssen, Will Yun Lee, Brian Tee, Svetlana Khodchenkova, Hiroyuki Sanada, Rila Fukushima, Tao Okamoto, James Fraser, Hal Yamanouchi a ďalší

Wolverine (The Wolverine, 2013)Bájna nesmrteľnosť máta vzletné mysle scenáristov už nejaký ten piatok. Neschopnosť posledný krát vydýchnuť v sebe nesie príťažlivú dávku tajomna. Večný život však znamená vidieť umierať tých, ktorých milujete. Podobne ako nehynúci Highlander si teraz naplno uvedomuje strasti nekonečna aj najobľúbenejší hrdina tímu X-Men.

Aktuálny príbeh besniaceho Kanaďana sa odohráva v krátkom čase po udalostiach z pôvodnej trilógie. Logan hľadá stratenú rovnováhu v horskom prostredí, no démoni minulosti ho vysnoria kdekoľvek. Spánok mu permanentne narúša nočná mora s tvárou Jean Greyovej. Na pozvanie mrštnej červenovlásky Yukio odchádza do Tokia za dávnym priateľom, ktorému počas druhej svetovej vojny zachránil život. Umierajúci Yashida ponúkne Loganovi z vďaky za záštitu pred výbuchom atómovej bomby zvláštny dar. Dokáže z neho urobiť smrteľníka. Zvyšok zápletky pozostáva z ochrany Yashidovej vnučky Mariko pred yakuzou a z investigatívneho brodenia japonským podsvetím.

Kríženie adamantiových pazúrov so samurajskou oceľou vyznievalo na papieri i na prvotných plagátoch veľmi sľubne. Starostlivo servírované trailery stupňovali očakávania fanúšikov na maximum. No zo samotného filmu cítiť pachuť zhrdzavenej rutiny. Napriek výživnej komiksovej predlohe Chrisa Claremonta a Franka Millera sa autorom nepodarilo vytvoriť dostatočne jedinečnú atmosféru, ktorú by si marvelácky hrdina zaslúžil. Režisér James Mangold veľkú časť minutáže venuje kultúrnym rozdielom a očakávanou akciou šetrí.

Wolverine (The Wolverine, 2013) Wolverine (The Wolverine, 2013)

Cudzincov stratených v preklade bolo na filmovom plátne nespočetne veľa. Napriek tomu zopár bojových sekvencií stojí za zmienku. Rýchlovlak je už od dôb prvej Mission: Impossible lákavým miestom úmrtia záporných vetroplachov a Wolverine ponúkne hneď niekoľko inovatívnych spôsobov, ako sa dá prepraviť z bodu A na onen svet. Prekvapivo pôsobí stret nepremožiteľného bojovníka proti prevahe lukostrelcov, ktorí ho nemilosrdne uštvú. Akciou nenasýtení diváci si budú musieť počkať na sľubovaný prídel v predĺženej verzii na Blue-Ray. Táto verzia možno doplní a ujasní režisérovu víziu v jeden rovnorodý celok. Má ísť o takmer štvrťhodinu deja navyše.

K svetlým momentom sa radí každé vystúpenie jedovatej ženskej postavy Viper, ktorú stvárnila Ruska Svetlana Chodčenková. Podobne ako Famke Janssen však ostala trestuhodne nevyužitá. Zvyšok kastingu tvoria u nás neznámi aziati. Humor v tejto pitve duševného rozpoloženia zadumaného hrdinu reprezentuje zopár suchých hlášok, nad ktorými sa len letmo pousmejete a hudobná zložka zodpovedá kvalite samotného filmového počinu. Rutinér Marco Beltrami vás neohromí jediným zapamätateľným motívom a vy len zasmútite za úžasnými tónmi ľubovoľného dielu trilógie či nedávnej Prvej triedy (X-Men: First Class, 2011).

Wolverine (The Wolverine, 2013) Wolverine (The Wolverine, 2013)

Základným stavebným pilierom tejto pomerne zbytočnej japonskej výletnej epizódky je samotný Hugh Jackman, predstaviteľ ikonického Wolverina. Postavu stvárňuje od začiatku filmovej ságy a jeho charizma funguje celých 13 rokov. Po fyzickej stránke je v top forme, ale nezabúdajme na to, že Jackman na rozdiel od Logana skutočne starne. Do úlohy vkladá presne to, čo od neho fanúšikovia očakávajú. Zúrivým štandardom trpiaceho bedára dokáže utiahnuť i odlišný príbeh z cudzieho prostredia a navnadiť svojich skalných na blížiace sa X-Men: Days of Future Past.

Možno by nezaškodilo, keby sa štúdio rozhodlo po dvoch sólových pokusoch sústrediť len na tímové projekty. Oscarový režisér Mangold sa s Wolverinom vydal vlastnou netradičnou cestou. Hoci to nie je úplne to pravé adamantiové, stále ide o solídnu zábavu. Rozhodne si však nenechajte ujsť potitulkovú scénu. Tokijskej odbočke navráti ten správny smer.