Rollerky

Jaroslav Rekeň
Recenzia

Originálny názov: Whip It

Žáner: komédia / dráma / športový
Minutáž: 111 minút
Krajina: USA
Rok: 2009
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Drew Barrymore
Scenár: Shauna Cross
Hudba: The Section Quartet
Kamera: Robert D. Yeoman
Hrajú: Ellen Page, Kristen Wiig, Drew Barrymore, Juliette Lewis, Zoë Bell, Ari Graynor, Alia Shawkat, Marcia Gay Harden, Daniel Stern, Jimmy Fallon, Andrew Wilson, Tuesday Knight, Eve, Eulala Scheel, Landon Pigg

RolerkaCharlieho anjel Drew Barrymore si za svoj režijný debut vybrala príbeh z atraktívneho prostredia ženských „roller derby“ pretekov, ktoré sú u nás takmer neznáme. Film na motívy knihy Derby Girl od Shauny Cross, ktorá sa tomuto športu aktívne venovala a má na svedomí aj scenár, má však veľký potenciál zaujať aj diváka, ktorý o tomto zaujímavom ženskom zápolení nikdy nepočul. Od začiatku do konca vás v hlavnej úlohe valcuje jedna z najsviežejších hollywoodskych nádejí Ellen Page (môžete si ju pamätať z filmu Juno).

Bliss je obyčajná americká stredoškoláčka osemdesiatych rokov. Má rada indie rock a žije nudný život v malom texaskom zapadákove menom Bodeen. Robí servírku v miestnom rýchlom občerstvení a jej matka ju núti do rôznych súťaží krásy, ktoré sú jej proti srsti. Nádej jej začne svitať vo chvíli, keď v miestnom obchode stretne trojicu dievčat na kolieskových korčuliach, ktoré jej dajú leták s oznamom o konaní drsnej ženskej súťaže v susednom meste. Po tom, ako sa zúčastní náboru a dostane šancu pretekať, získa jej život nový zmysel. Ako to už pri týchto filmoch býva, jej rodičom sa nová záľuba vôbec nepáči, preto im musí klamať a vymýšľať si rôzne výhovorky, aby sa mohla venovať svojmu koníčku a novej láske.

Rollerky Rollerky

Hoci ide o otrepaný príbeh vzdorujúceho dospievajúceho dievčaťa presne podľa šablóny, v ktorej nájdete tonu klišé, aj tak vás dostane. Feeling osemdesiatych rokov cítiť v každom zábere, čo podčiarkuje aj vhodne zvolená hudobná dramaturgia, či dobové vybavenie domácností. Okrem výbornej Ellen Page sa tu mihne celá plejáda viac či menej známych herečiek, ktoré filmu dodávajú šmrnc a tú správnu derby atmosféru. Páčila sa mi Marcia Gay Harden ako príliš starostlivá matka, Juliette Lewis ako úhlavná nepriateľka v najlepších rokoch alebo správne šialená Drew Barrymore, ktorá si okrem režírovania stihla strihnúť aj jednu z hlavných úloh. Sympatické je aj mužské osadenstvo v podobe Daniela Sterna (legendárny zlodej zo Sám doma) ako chápajúceho otca a tiež zanieteného trénera rolleriek s fasciklom stratégií, ktorého si zahral Andrew Wilson.

Aj keď je príbeh priehľadný až tak, že od začiatku presne viete, ako to celé dopadne, pod vedením Drew Barrymore naberá obrátky každou minútou. Vám neostáva nič iné, len sa stotožniť s hlavnou hrdinkou a baviť sa celých 111 minút. Je to veľmi svieži film, ktorý vám nedovolí nudiť sa, ale nečakajte, že vám roztrhá bránicu; o to sa ani nepokúša. Určený je skôr ženskej časti publika, ale myslím si, že si nájde fanúšikov aj medzi mužmi tak, ako si našiel mňa. Keď už nič iné, aspoň sa je na čo pozerať.

Ako režisérska prvotina nadmieru podarené, a ak bude Drew takéto príjemné oddychovky prinášať aj v budúcnosti, budem len rád.