Návrh

Romana Otočková
Romana Otočková
Recenzia

Originálny názov: The Proposal

Žáner: romantická komédia
Minutáž: 108 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2009
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Anne Fletcher
Scenár: Pete Chiarelli
Kamera: Oliver Stapleton
Hudba: Aaron Zigman
Hrajú: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White, Dennis O’Hare

Návrh Rozšafných amerických komédií s nádychom romantiky a častokrát chýbajúcim puncom dôvtipu na tému láska, priateľstvo, nevera, sex, rozchod, kríza atď. sa už v kinosálach vystriedalo nespočetné množstvo. Zakaždým tá istá pointa, zopár veselých štekov a sladkastý záver. V rámci tohto žánru sa niečo výnimočné vyskytne len raz za čas. A vyzerá to tak, že ten najnovší kúsok je celkom chrumkavý.

Spoveď shopoholičky, Vojna neviest, Kamarátove dievča, Kamoš za všetky drobné – okrem spoločného žánru spája tieto filmy ešte niekoľko znakov. Striedanie pekných obrázkov a pekných tváričiek, zopár veselých epizód, romanticky šteklivé scény i dojímavo dramatické, ale zabudnuteľné momenty. Návrh sa od tohto tuctového pohodového žánru takmer ničím nelíši. Takmer. Nad ostatnými má o dosť navrch vďaka chytľavému šmrncu a dostatočnej dávke originality.

Žijeme v dobe rýchlo meniacich sa pravidiel a vytrácajúcich sa ostrieľaných tradícií. Emancipácia čoraz nástojčivejšie rúca základy patriarchálneho myslenia a kedysi typickí „macho“ muži sa stávajú ohrozeným druhom. Píšu sa o tom články, vedú vášnivé debaty, prekvitá sexuálne obťažovanie a hromadia sa sťažnosti o diskriminácii pohlaví. A aby to všetko nestačilo, nakrúcajú sa o tom nenápadne narážajúce filmy.

Predstavte si ženu, ktorá ráno vstáva do práce o dve hodiny skôr ako bežní ľudia, len aby si pri sledovaní správ stihla na stacionárnom bicykli prečítať niečí rukopis a rozhodnúť o jeho ďalšom osude. Ženu, ktorá v práci strávi sedem pracovných dní z piatich a jej výkon je vždy viac ako stopercentný. Ženu, ktorá s kolegami vo výťahu nekonverzuje o počasí a ktorá nechodí na rande (strata času), nesexuje a sviatky trávi v náruživom objatí s laptopom. Máte? Gratulujem, práve ste sa zoznámili s Margaret.

Návrh Návrh

Margaret je tvrdou šéfkou v redakcii nadupaného a prosperujúceho knižného vydavateľstva so skvelou kariérou. Jej zamestnanci, alebo skôr poddaní, majú pred ňou väčší strach ako rešpekt. Všetci vo firme ju nenávidia pre jej neustále terorizovanie a pracovné vrtochy. Výnimkou nie je ani jej najspoľahlivejší asistent snívajúci o práci editora – Andrew. Napriek svojmu prístupu k práci a neklesajúcej produktivite má však Margaret problém. A to dosť veľký. Platnosť jej amerických víz práve vypršala, musí sa vrátiť domov a opustiť tak vybudované pracovné miestečko.

Zúfalé ženy robia zúfalé činy a zúfalí muži berú všetko. A tak Margaretin nápad vydať sa za Američana Andrewa dopadne na úrodnú pôdu. Za pozíciu, o ktorej chlapec sníva celý svoj život, a za občianstvo, ktoré ona tak zúfalo potrebuje, sú ochotní pošliapať si vzájomne po hrdosti a spečatiť svoju „pracovnú dohodu“ na papieri. Keďže situácia nie je taká jednoduchá, ako si obaja predstavovali, čaká ich dobrodružná cesta na Aljašku za Andrewovov strelenou rodinou, nečakané a hlavne nechcené spoznávanie jeden druhého a milé vytriezvenie na záver…

Ľahko predvídateľný dej, stále sexi Sandra Bullock a charizmatický Ryan Reynolds – to nie sú lastovičky, ktoré robia z Návrhu letný kinohit žánru „rom-com“. Je to predovšetkým nenútený, s ľahkosťou podávaný humor, ktorý vás prinúti nemyslieť na to, ako sa to skončí. Epizódy, ktoré nenudia a zároveň do seba zapadajú ako skladačky puzzle. Dej, ktorý nie je príliš sladký a ani príliš emancipovaný na to, aby prinútil mužov znechutene sa zdvihnúť zo sedadla a s prevracajúcimi očami pohoršene odkráčať z kinosály.

Návrh Návrh

Od romantických komédií sa nikdy neočakávalo viac ako príjemné pobavenie a pár usoplených vreckoviek na záver. Intelektuálnu zábavu by ste v nich hľadali ťažko a hlavne bezúspešne. Návrh sa o inteligentný humor ani náhodou neobtrel, no napriek tomu má v sebe niečo originálne, čo tu ešte nebolo. Žiadny lámač ženských sŕdc, ostrieľaný frajer, či „dostanemkaždúdopostele“, z ktorého sa stane super milujúci, nežný a chápavý muž. Žiadna nežná krasotinka, precitlivelá naivka, či príliš inteligentná nepochopená duša, z ktorej sa stane sebavedomá mladá dáma. V tomto filme sú totiž rodové úlohy rozdelené presne naopak ako to väčšinou v reálnom živote býva. Margaret je dominantná sebavedomá žena, postrach všetkých podriadených, z ktorej sa postupne stáva citlivá, osamelá a zakomplexovaná „ibažena“. Naopak z Andrewa, utláčaného a terorizovaného poskoka sa stáva sebavedomý a rozhodný „užmuž“. Už len nad týmto atypickým vývojom postáv a jeho priebehom stojí za to pousmiať sa.

Na svoje si prídu nielen ženy (romantika, láska, nahý Ryan Reynolds), ale aj muži (šikovný humor bez nudných scén, nahá Sandra Bullock). Film necháva divákov svojou gradáciou v napätí do poslednej chvíle a hoci záver vyznieva tak trochu klišoidne, predvídateľne a príliš hollywoodsko-romanticky, celkový dojem z filmu určite neskazí. Napriek tomu určite nechoďte na Návrh do kina sami. Z toľkého smiechu a radostného happyendu by ste mohli zostať smutní.